Τις 3000 έφτασαν φέτος

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των αιτήσεων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, φέτος καταγράφονται περίπου 3.000 αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι που έφτασαν περίπου τις 2.400. Αιτία της αύξησης αυτής φέρεται να είναι η οικονομική δυσπραγία που χαρακτηρίζει εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες, και συγκεκριμένα όσους γονείς έχουν παιδιά που σπουδάζουν εκτός πατρικής έδρας. Ωστόσο, η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων επιτρέπει τη διατύπωση ερωτημάτων σχετικά με το αδιάβλητο της κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές είναι μία επιπλέον εναλλακτική για να πάρει ένας φοιτητής μετεγγραφή στη σχολή της πόλης που επιθυμεί. Η διαδικασία των μετεγγραφών ξεκινά με την πρώτη αίτηση, αμέσως μετά την εγγραφή στη σχολή στην οποία εισήχθη ο πρωτοετής. Κατόπιν, εάν η αρχική αίτηση δεν γίνει δεκτή, ο φοιτητής μπορεί να υποβάλει ένσταση. Φέτος, υποβλήθηκαν 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 5.572 (40%) και 5.932 ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 2.002. Συνολικά, από τις 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής έγιναν δεκτές οι 7.574.

Ολα αυτά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων για τις λεγόμενες κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές, ο οποίος γίνεται τμηματικά, όπως και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι αιτήσεις αξιολογούνται από επιτροπή στην οποία μετέχουν στελέχη των ΑΕΙ υπό την προεδρία της Σταυρούλας Παπαδημητρίου, που είναι ελεγκτής δημόσιας διοίκησης.

Ωστόσο, δεν έχουν ορισθεί κριτήρια για το ποιες από τις αιτήσεις μπορούν να γίνουν κατ’ εξαίρεση δεκτές. Εύλογα, ο πρώτος λόγος είναι κάποια ασθένεια ή ένα ύψιστης δυσκολίας, έκτακτο γεγονός που ανατρέπει τον προγραμματισμό του φοιτητή και καθιστά αδύνατη τη φοίτησή του στη σχολή που έχει εισαχθεί.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ακόμη κι έτσι, και παρά το κύρος των μελών της επιτροπής, η απουσία κριτηρίων και κατ’ επέκταση η αδυναμία ελέγχου των αποφάσεων της επιτροπής, προσφέρουν πεδίο για να δημιουργηθούν υπόνοιες ότι η διαδικασία των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών μπορεί να λειτουργήσει ρουσφετολογικά. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πέρυσι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε γίνει αποδέκτης σχετικών παραπόνων. Η επιτροπή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, και η τότε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου είχε δηλώσει στη Βουλή (απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη) πως «με δεδομένο το γεγονός ότι η επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές φοιτητών λειτουργεί για πρώτη φορά κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, προκύπτει ότι ενδεχόμενα κριτήρια και προϋποθέσεις χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δεν θα ήταν δυνατό να προβλεφθούν προτού υπάρξουν τα σχετικά πορίσματα της επιτροπής». Εκτοτε όμως δεν υπήρξε προσπάθεια να τεθούν κριτήρια, χωρίς να εξηγηθούν οι λόγοι από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Αντιδράσεις για κτίριο
Ταυτόχρονα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επίσης οι φοιτητές και η ηγεσία της σχολής επιστημών υγείας διαμαρτύρονται ότι το μισθωμένο από το ΤΕΙ Αθήνας κτίριο επί της Λεωφόρου Αθηνών, είναι πιθανώς κατάλληλο για διοικητικές υπηρεσίες αλλά ακατάλληλο για να στεγάσει, όπως προορίζεται, αίθουσες μαθημάτων. Και αυτό διότι εφάπτεται με πρατήριο καυσίμων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook