Τον ασκό του Αιόλου μεταξύ των ανθρώπων της νύχτας που θα έχει “παράπλευρες απώλειες” και ένα νέο κύκλο αίματος, εκτιμούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πως άνοιξε η εκτέλεση με του Βασίλη Στεφανάκου με 25 σφαίρες από Καλάσνικοφ στο Χαϊδάρι το βράδυ το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου.

Οι αρχές εκτιμούν πω η εκτέλεση Στεφανάκου, είναι ένα ακόμη “συμβόλαιο θανάτου” που σχετίζεται με υποθέσεις στις οποίες είχε εμπλακεί.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο δράστης που σκότωσε τον Στεφανάκο φέρεται να είχε το όπλο της επίθεσης κρυμμένο μέσα σε θήκη από κιθάρα, ενώ όπως προέκυψε η μοτοσικλέτα με την οποία διέφυγαν ήταν κλεμμένη από τον περασμένο Δεκέμβριο από την περιοχή της Ηλιούπολης.

Παράλληλα, στο στόχαστρο των αρχών ως βασικός ύποπτος έχει μπει γνωστός μπράβος της νύχτας, με το προσωνύμιο «καράφλας» ή «σαμπρέλας».

Οι δράστες μετά την εκτέλεση, ανέπτυξαν ταχύτητα και διέφυγαν με κατεύθυνση τον Ασπρόπυργο. Την στιγμή της εκτέλεσης, ο Στεφανάκος μιλούσε στο τηλέφωνο και δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Οι αστυνομικοί της ασφάλειας, εκτός από βιντεοληπτικό υλικό συλλέγουν καταθέσεις ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος, προκειμένου να εντοπίσουν άτομα που θα ήθελαν να τον «βγάλουν από τη μέση».

Ο εκτελεστής του Στεφανάκου, άνοιξε πυρ κατά ριπάς με το καλάσνικοφ, θέλοντας να βεβαιωθεί πως δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει. Οι κάλυκες μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά για να διαπιστώσουν αν το όπλο της δολοφονίας, έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη έκνομη πράξη.

Είκοσι πέντε κάλυκες από καλάσνικοφ, έχουν περισυλλέξει μέχρι τώρα τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας από τον τόπο της μαφιόζικης εκτέλεσης.

Ο Στεφανάκος εκτός από τις ποινικές υποθέσεις για τις οποίες είχε απασχολήσει τις αρχές, ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος και οι άνθρωποι που τον γνώρισαν, κάνουν λόγο για ένα άτομο με «τους δικούς του αξιακούς κώδικες και αρχές».

Είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς»

Μέχρι στιγμής τα αίτια της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα, ωστόσο λόγω προϊστορίας που κουβαλούσε ο Βασίλης Στεφανάκος, αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι το θύμα είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς».

Το όνομα του Βασίλη Στεφανάκου ήταν συνδεδεμένο με μια σειρά εγκληματικών ενεργειών, ενώ στην αστυνομία ήταν γνωστός ως «ο νονός των νονών».

Ο Στεφανάκος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες το 2008 και άλλα 14,5 χρόνια για προστασίες λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλες εγκληματικές πράξεις το 2006 και αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε ποινή εννέα ετών.

Σημειώνεται επίσης ότι εκτός των άλλων κατηγορήθηκε ως ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Το όνομά του είχε βρεθεί ανάμεσα στη λίστα με τα 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και διάφορα άλλα αδικήματα το οποίο είχε εκδοθεί το καλοκαίρι του 2006, ενώ τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει με τη βοήθεια δύο αστυνομικών να βγάλει νέο δελτίο ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες από το Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης.

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε απασχολήσει κατά καιρούς τις διωκτικές αρχές για περισσότερες από 10 εγκληματικές ενέργειες που αφορούν σε ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς.

Συνελήφθη τελικά τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης: το πρώτο για την ηθική αυτουργία στη δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου (στις 26/08/2006) στο Περιστέρι και το δεύτερο για την απόδραση των Αλκέτ Ριζάι(φυσικού αυτουργού της δολοφονίας) και Βασίλη Παλαιοκώστα (04/06/2006) με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό.

Η κινηματογραφική τους απόδραση που είχε προκαλέσει σάλο είχε σημειωθεί το απόγευμα της 4ης Ιουνίου 2006, όταν σε ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο προαύλιο της Ε’ Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού επιβιβάσθηκε ο αλβανός κακοποιός μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμη δύο άτομα. Είχαν ναυλώσει το όχημα με το πορόσχημα ότι θέλουν να πραγματοποιήσουν μια εναέρια βόλτα πάνω από πάρκο του Ρέντη.

Αλλά όταν βρέθηκαν στον αέρα, υποχρέωσαν με απειλή όπλου και χειροβομβίδας τον πιλότο να προσεγγίσει με το ελικόπτερο και να προσγειωθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τελευταία καταδίκη του ήταν στις 14 Δεκεμβρίου 2006 (σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για τη μεγάλη υπόθεση με τους 44 κατηγορούμενους για προστασία και λαθρεμπόριο που πιάστηκαν το 2002)

Ο Στεφανάκος θεωρείτο ένας από τους «βασικούς παίκτες» στον αιματηρό «εμφύλιο» των μαφιόζων, ακόμη και μέσα από τις φυλακές. Τα χτυπήματά του, περιελάμβαναν εκρήξεις και ένοπλες επιθέσεις, παρά τον εγκλεισμό στη φυλακή μελών των δύο αντιπάλων.

Ενεπλάκη επίσης το 2016 από δημοσίευμα  και ως δράστης επίθεσης κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου μέσα στη φυλακή, κάτι το οποίο διέψευσε τόσο ο ίδιος όσο και ο δικηγόρος του Βασίλης Καπερνάρος, αλλά δεν επιβεβαίωσε ούτε η πλευρά Τσοχατζόπουλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook