«Θα προσκαλέσουμε την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους μας, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος» ξεκαθαρίζει ο γγ του ΝΑΤΟ – Την ίδια ώρα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ δηλώνει ότι οι δύο πλευρές μπορεί να μην καταφέρουν να φτάσουν σε λύση τώρα…

«To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος». 

Αυτό διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”, μέρος της οποίας μεταδίδεται σήμερα.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία, τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε ο γγ του ΝΑΤΟ. 

Ντιμιτρόφ: Μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας τώρα…

Και εκεί που από Ελλάδα και Σκόπια βγαίνει ένα «κλίμα» ότι η συγκυρία είναι η πλέον ευνοϊκή, για να επέλθει συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, εμφανίζεται να… «κρατάει πισινή», καθώς αναγνωρίζει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην βρεθεί λύση και το θέμα της ονομασίας να χρειαστεί να επανέλθει σε μια πιο κατάλληλη στιγμή.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα «Balkan Insight», ο κ. Ντιμιτρόφ κάνει βέβαια λόγο για ιστορική ευκαιρία, τονίζοντας ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική, σημειώνει ωστόσο ότι, παρά την αισιοδοξία, «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». 

Ο ίδιος λέει ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

«Έχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι -ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Έπειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών» τονίζει ακόμη ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη και στη διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί εν συνεχεία.

Ο Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει, δε, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο, «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο».

Παράλληλα, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»: «Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο […] οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ”Μακεδονία” και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ”Μακεδονία”. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά».

Αν βρεθεί συμβιβασμός, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στην ερώτηση αν τον «τρομάζει» το δημοψήφισμα, απάντησε: «Είναι περίεργο, αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι ”υπερασπιστές” του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται».

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά» προσθέτει.

Απευθύνει, δε, έκκληση στην ΕΕ να «ξεμπλοκάρει» το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς, όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας, ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις -κάτι το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί, όσο η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο… δωμάτιο αναμονής.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε (στην ΠΓΔΜ) τα τελευταία χρόνια» καταλήγει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook