Το Σάββατο 28 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επίσκεψη εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών φορέων του Νομού Ηρακλείου στο Μπλόκο Πραιτωρίων, για την έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για επιβίωση, έπειτα από το κάλεσμα του Μπλόκου στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πλήθος εργαζομένων και μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και κατοίκων από τα γύρω χωριά, που αγκαλιάζουν τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. 

Το καλωσόρισμα των εργατικών – λαϊκών φορέων έκανε ο Νικήτας Κόκκινος, Γραμματέας του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ενώ την εισηγητική ομιλία υποδοχής, από πλευράς Μπλόκου, έκανε ο Μανόλης Καρκαβάτσος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ο οποίος ανάφερε μεταξύ των άλλων: 

«Καλωσορίζουμε τα εργατικά σωματεία και τους λαϊκούς φορείς που ήρθαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα για την ίδια την ύπαρξή μας (…) στο μπλόκο που, σε πείσμα διάφορων καλοθελητών, κολαούζων της κυβέρνησης, παραμένει για 6η μέρα, παρά τις δυσκολίες του καιρού και άλλες δυσκολίες, και μαζικοποιείται καθημερινά. Απέναντί μας έχουμε τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, της ΚΑΠ της ΕΕ (…)
Τα τρακτέρ που έχουν μαζευτεί στο Μπλόκο δεν έχουν κομματικό χρώμα, όπως μας κατηγορούν κάποιοι για να υπονομεύσουν τον αγώνα μας, για να το χαμηλώσουν. Ο καθένας αγρότης που παλεύει στο μπλόκο έχει τη δική του πολιτική ταυτότητα, όμως αν ρωτήσεις έναν έναν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της φοροληστείας, των χαρατσιών, των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, των κατασχέσεων, όλοι τα νιώθουν στο πετσί τους το ίδιο, όλοι στέκονται απέναντί τους το ίδιο, γι’ αυτό και βρίσκονται όλοι στο Μπλόκο μια γροθιά, ενωμένοι (…)

Εμείς απορρίπτουμε την ενότητα με κάποιους που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, των εταιρικών συμπράξεων, των οινοβιομήχανων, των εμποροβιομήχανων, των μοναστηριών με τις τεράστιες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Εμείς δεν έχουμε δουλειά με αυτούς, τα καλέσματα για τέτοιου είδους ενότητα τα απορρίπτουμε, είναι εκ του πονηρού. Αυτά είναι τα μαύρα κοράκια που γυροφέρνουν πάνω από τη γη και το βιός μας. Εμείς στεκόμαστε ενωμένοι ως μικρομεσαία αγροτιά, που έχει αντίθετα συμφέροντα με αυτούς, βρισκόμαστε σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινά αιτήματα, και κοινό αντίπαλο: τα μονοπώλια, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους (…)  

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μλόκων καλεί σε μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 Γενάρη, ενώ η Επιτροπή του Μπλόκου αποφάσισε τις επόμενες μέρες να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε άλλους κρατικούς φορείς.»  

Το λόγο πήραν, και χαιρέτισαν του αγωνιζόμενους αγρότες, οι Γιάννης Γωνιανάκης Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δημήτρης Βουρλιώτης Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Συνδικάτου Τροφίμων – Ποτών, η Βαγγελιώ Καρακατσάνη Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αρχανών, και ο Μιχάλης Ασκορδαλάκης Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιγορτύνου.

Στους χαιρετισμούς των εργατικών σωματείων αναφέρθηκε ότι στόχος της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το πέρασμα της παραγωγής τους σε μεγάλους καπιταλιστές επιχειρηματίες – αγρότες, ότι ο κοινός αγώνας εργατιάς – αγροτιάς έχει σημασία να συνεχίσει, που σμιλεύτηκε στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ότι σημασία έχει το στέργιωμα της συμμαχίας εργαζομένων – μικρομεσαίων αγροτών – μικρομεσαίων ΕΒΕ, ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης.  

Διαβάστηκαν χαιρετισμοί – ψηφίσματα αλληλεγγύης από τον Αγροτικό Σύλλογο Καζαντζάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίων Παρασκιών, καθώς και το ψήφισμα αλληλεγγύης στον πανελλαδικό αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Στο Μπλόκο παραβρέθηκαν οι αγροτικοί φορείς: 

– Αγροτικός Σύλλογος Καζαντζάκη
– Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου
– Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου
αντιπροσωπείες ΔΣ εργατικών σωματείων, επιτροπών αγώνα και αγωνιστικών συνδυασμών:
– Συνδικάτο Οικοδόμων
– Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών
– Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και Εργοστασιακή Επιτροπή Ανακύκλωσης της Ένωσης
– Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑ Νομού Ηρακλείου
– Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ
– Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου 
– αντιπροσωπεία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών
Αντιπροσωπεία της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε, η οποία συντόνισε την οργανωμένη επίσκεψη των εργατικών σωματείων στο μπλόκο.
Επίσης, και άλλοι μαζικοί λαϊκοί φορείς: 
– Σύλλογος Γυναικών Αρχανών 
– Ομάδα Γυναικών Μαλεβιζίου 
– Ομάδα Γυναικών Ανατολικών Συνοικιών Ηρακλείου
– Πολιτιστικός Σύλλογος Λιγορτύνου 
– Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Παρασκιών

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χερσονήσου.    

Τους χαιρετισμούς ακολούθησε συζήτηση όλων των παραβρισκόμενων και κέρασμα, στο οποίο συνέδραμαν παραγωγοί των Αστερουσίων και των Αγίων Παρασκιών. 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook