Προληπτικό σήμα κινδύνου προς τους ξενοδόχους της Κρήτης, κοινοποιώντας τους σχετικές οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τον αποτελεσματικό χειρισμό εμφάνισης γαστρεντερίτιδας στους ενοίκους ή το προσωπικό, εκπέμπει το Υγειονομικό της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο έγγραφο που απέστειλε το Κέντρο αναφέρεται ότι

«η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε ξενοδοχεία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, όπως έχει φανεί στο παρελθόν, κάποιες φορές τέτοιου είδους συμβάντα, ενώ θα μπορούσαν να περιοριστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, πήραν αδικαιολόγητα μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους ενοίκους όσο και στο προσωπικό των ξενοδοχείων. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, συστήνουμε την άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Στο ίδιο έγγραφο το ΚΕΕΛΠΝΟ παραθέτει συστάσεις προς τους υπευθύνους των ξενοδοχείων για την ενημέρωση τόσο των ενοίκων όσο και του προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων πρέπει οι ξενοδόχοι να:

– Εντοπίσουν όλους τους ένοικους και το προσωπικό του ξενοδοχείου που παρουσιάζει συμπτώματα. Αυτό πρέπει να γίνεται καθημερινά έτσι ώστε να εντοπίζονται και νέα κρούσματα.

– Ενημερώσουν τους ενοίκους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και το επιμελές πλύσιμο των χεριών.
– Προβούν σε σύσταση για άμεση απομόνωση των ενοίκων με γαστρεντερίτιδα στα δωμάτιά τους όσο διαρκούν τα συμπτώματα και σύσταση για αποφυγή των κολυμβητικών δεξαμενών.

– Ενημερώσουν το προσωπικό για τους κανόνες υγιεινής ιδιαίτερα στον χώρο της κουζίνας, του εστιατορίου, της πισίνας και σχολαστική απολύμανση των επιφανειών. Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται με τα τρόφιμα πρέπει να απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα.

– Παραπέμπουν τους ασθενείς για εκτίμηση της κλινικής τους εικόνας και περαιτέρω αντιμετώπιση στο γιατρό του ξενοδοχείου ή στην πλησιέστερη μονάδα υγείας.

– Διατηρήσουν μικρή ποσότητα από τα τρόφιμα που προσφέρονται έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου για την ανεύρεση της αιτίας εμφάνισης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

– Απαιτείται, επίσης, προσεκτικός καθαρισμός των δωματίων όπου φιλοξενούνται υγιείς ένοικοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook