Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης οι μεγαλύτεροι «ρυπαντές» στην περιοχή των Χανίων είναι ο κτιριακός τομέας και οι μεταφορές. Ακολουθούν ο γεωργικός τομέας, ο δημοτικός φωτισμός και άλλοι.

Το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε ο Δήμος Χανίων σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μεγάλο Αρσενάλι – ΚΑΜ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η μελέτη Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) η οποία έχει εκπονηθεί για το Δήμο και αφορά την εκτίμηση κινδύνων που απορρέουν για τα Χανιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,  τα επιστημονικά δεδομένα που συνδέονται με το φαινόμενο ειδικά για την περιοχή των Χανίων καθώς και μία δέσμη μέτρων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής σε όλους τους τομείς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία Envirometrics ΕΠΕ, οι μεγαλύτεροι «ρυπαντές» στην περιοχή των Χανίων είναι ο κτιριακός τομέας και οι μεταφορές. Ακολουθούν ο γεωργικός τομέας, ο δημοτικός φωτισμός και άλλοι. Οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή του Δήμου Χανίων ανέρχονται στους 434.000 τόνους το έτος 2015.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι με έτος βάσης το 2015, η μέση θερμοκρασία στον Δήμο Χανίων αυξήθηκε κατά 2% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά 7-8%. Οι πλημμύρες, οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας το χειμώνα, η διάβρωση των ακτών που είναι εμφανής πλέον σε πολλά σημεία των παραλιών των Χανίων λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες του φαινομένου.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο Δήμος προχώρησε στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα αποτελέσει τον κορμό όλων των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν τα επόμενα χρόνια. Το Σχέδιο Δράσης είναι ο κεντρικός πυλώνας των τοπικών πρωτοβουλιών του Δήμου Χανίων που απορρέουν από την συμμετοχή του Δήμου στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για το Κλίμα που υπέγραψε πριν από δύο χρόνια και αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό.

 

 
 
 
 

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγγεδάκης, αναφέρθηκε σε προτεινόμενες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης εκπομπών αερίων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, βελτίωσης του κυκλοφοριακού και των μεταφορών και διαχείρισης αποβλήτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook