Πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα καταθέσει η ΕΕ στην Σύνοδο των G20 τον Νοέμβριο στις Κάννες, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τονίζει, όπως δημοσιεύει το in.gr, ότι κεντρικό ζητούμενο για την G-20 είναι η ανάπτυξη, ώστε να αποτραπεί η επάνοδος ενός κύκλου ύφεσης στη διεθνή οικονομία, τονίζοντας ότι η λιτότητα διαρκείας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αποβεί καταστροφική.

Η μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών πρέπει να γίνει σταδιακά, λέει με νόημα ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εν όψει της συνόδου στις Κάννες, θα παρουσιάσουμε μια πρόταση για έναν ευρωπαϊκό φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών και είμαστε αποφασισμένοι να το διαπραγματευθούμε και σε επίπεδο G20» δήλωσε ο Ζ.Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμα ότι τα χρήματα από τον φόρο αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα καταθέσει σχετικές προτάσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Ν.Σαρκοζί: ζητούμενο η ανάπτυξη

«Η G20 (οκτώ πιο πλούσιες οικονομίες και 12 ταχέως αναπτυσσόμενες) θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη […] μέσω αξιόπιστων, οπωσδήποτε σταδιακού χαρακτήρα δημοσιονομικών πολιτικών», ώστε να αποτραπεί η επάνοδος ενός κύκλου ύφεσης στη διεθνή οικονομία, τόνισε στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υποδεχόμενος τους πρεσβευτές των 20.

«Θέλουμε στις Κάννες (στις 3 και 4 Νοεμβρίου φέτος) η G20 να συμφωνήσει πάνω σε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη, μέσω των δεσμεύσεων που θα προέλθουν από τις κυριότερες οικονομίες της», πρόσθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος Σαρκοζί.

«Όμως, οι πολιτικές λιτότητας διαρκείας, σε επίπεδο παγκόσμιο, θα αποβούν χειρότερες κι από το κακό σενάριο […] Τέτοιες πολιτικές υπονομεύουν την ανάπτυξη την ώρα που μας σπρώχνουν, ξανά, στην ύφεση […] Σταδιακά, λοιπόν, πρέπει να γίνει η μείωση ελλειμμάτων και χρεών του δημοσίου, με τρόπο αξιόπιστο», προϊδέασε ο πρόεδρος Σαρκοζί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook