Στον Άγιο Χριστόφορο Κορακιών, δίπλα στους βράχους στους οποίους έχουν χαραχτεί τα ονόματα πεσόντων, τίμησαν τους αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους κατά τον βομβαρδισμό του επαναστατικού στρατοπέδου του Ακρωτηρίου

Τους πεσόντες κατά τον βομβαρδισμό του επαναστατικού στρατοπέδου του Ακρωτηρίου το 1897 τίμησαν σήμερα πολίτες και φορείς στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου στις Κορακιές Χανίων.

Σε αυτή την τοποθεσία βρίσκονται 4 από τους 18 βράχους στους οποίους έχουν χαραχτεί τα ονόματα των αγωνιστών που θυσιάστηκαν.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε προκλητήριο πεσόντων

 

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κορακιών, Γιώργος Βασιλάκης:

“Στο σημείο αυτό του Αγίου Χριστοφόρου βρίσκονται τέσσερις βράχοι. Στο σύνολό τους στην περιοχή ήταν 18. Εμείς έχουμε τους 11 καθώς οι υπόλοιποι είτε έχουν καταστραφεί είτε δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν. Όπου έφτιαχναν τον βράχο με το σκαλισμένο όνομα, φύτευαν δίπλα και ένα κυπαρίσσι για να μπορούν μετά να τους αντιμετωπίζουν. Κάθε βράχος βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που σκοτώθηκε κάθε αγωνιστής και έχει χαραγμένο το όνομά του πάνω. Αυτό είχε αποφασιστεί να γίνει στις 8 του Μάρτη από τη διοικητική επιτροπεία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην προσπάθειά μας να κηρυχθούν διατηρητέα μνημεία, έχουμε στείλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο Υπουργείο Πολιτισμού εδώ και τρία χρόνια, όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.”

Στην εκδήλωση έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Ύμνου της Κρήτης και του Εθνικού Ύμνου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σπύρος Λιονάκης, Δικηγόρος, Άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και οι διοργανωτές.

Η εκδήλωση έκλεσε με κρητικό χορό από ενώ τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο «Καγιαλές», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καθιανών «Η Ειρήνη» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χορδακίου «Η Σκλόκα». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook