Την Τετάρτη 7 Μαρτίου και ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων, 4ος όροφος 

Το Παράρτημα Χανίων του Ε.ΣΥ.Ν. σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει  την Τετάρτη 7 Μαρτίου και ώρα 6.30 μμ  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων, 4ος όροφος (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς) με θέμα: Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και οι επιπτώσεις από την νομιμοποίηση της κάνναβης.

Εισήγηση από την Μαρίνα Τσίγκα, εκπαιδευτικό, Πρόεδρο του Ε.ΣΥ.Ν.

Η ανακοίνωση του Ε.ΣΥ.Ν

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, στο νομό μας δραστηριοποιείται, τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια Παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.), με σκοπό την αποτελεσμα-τικότερη αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των ναρκωτικών.

Το Παράρτημά μας έχει αναπτύξει δραστηριότητες στον τομέα της ενημέρωσης και της πρό-ληψης, με τη διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων, συσκέψεων κλπ. Προτεραιότητα δίνουμε στη διεκδίκηση της δημιουργίας «στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος στα Χανιά, και ευελπιστούμε στην εκ μέρους σας στήριξη του αιτήματος αυτού, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος στη Δυτική Κρήτη.

Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, μας απασχολεί έντονα το ζήτημα της κάνναβης, καθώς διαπιστώνουμε, μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς, την εκτεταμένη χρήση της, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται από την κυβέρνηση νομοθετικές «ρυθμίσεις» που κυοφορούν το μέγιστο κίνδυνο να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της κοινωνίας την εν γένει χρήση αυτής της ουσίας. Παρακάτω αναφέρουμε εκτιμήσεις και στοιχεία για το εν λόγω ζήτημα, παραπέμπουμε δε αφενός στις δυο τελευταίες Εκθέσεις της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών (οι οποίες θίγουν, μεταξύ άλλων, το θέμα της κάνναβης  ιδιαίτερα η πρώτη, στις σελ. 8-9), και αφετέρου στην ανακοίνωση του ΕΣΥΝ για την επικείμενη νομοθέτηση. Επίσης μπορούμε να σας στείλουμε άλλα δύο σημαντικά σχετικά κείμενα, των πανεπιστημιακών καθηγητών κ. Κοβάτση και κ. Κάππα.

Κατά πρώτον, επισημαίνουμε ότι ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ  Γ. Μπαρδάνης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, είπε: «Η “φαρμακευτική” κάνναβη είναι ο δούρειος ίππος για τη νομιμοποίηση της λεγόμενης ψυχαγωγικής κάνναβης. Είναι ένας τρόπος να πειστεί ο κόσμος ότι η κάνναβη είναι “καλή” (…) Η ελεύθερη χρήση αυξάνει τους χρήστες». Επίσης, το Μάρτη του 2017 είχε δηλώ¬σει: «Είναι φανερό ότι η πολιτεία στηρίζει τη χρήση (…) Απ’ όλες τις έρευνες, δεν φαίνεται πουθενά και για καμία ασθένεια να είναι η κάνναβη το φάρμακο επιλογής. Ακόμη και για τον πόνο υπάρχουν ισχυρά αναλγητικά. Η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι πολλαπλή: να ανοίξει την ψύχω¬ση, να προκαλέσει εξάρτηση (…) Όμως, το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει είναι η συνταγο¬γράφησή της να περάσει στους έφηβους και στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά λένε ότι βρήκαν το πρώτο αγχολυτικό ναρκωτικό στο φαρμακείο του σπιτιού τους. Μπορεί να γίνει το ίδιο και με τη συνταγογράφηση της κάνναβης. Η συνταγογράφηση μιας τέτοιας ουσίας δεν θα λύσει, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα».

Συνοδευτικά παραθέτουμε τα εξής στοιχεία, που έχουν προκύψει από αντίστοιχες έρευνες:

α) Σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης σε χώρες όπου η χρήση της είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως «φαρμακευτικό προϊόν» για κάποιον ενήλικο. Στις χώρες όπου έχει νομιμοποιηθεί, τα αποτελέσματα είναι: Στην Ολλανδία, χρήση κάνναβης κάνει το 42% των 16χρονων μαθητών και στην Τσεχία το 50%! Στις ίδιες χώρες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά έναρξης της χρήσης κάνναβης στην ηλικία των 13 ετών ή μικρότερη (έρευνα ESPAD 2015 στο σχολικό πληθυσμό).

β) Στις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου έχει ήδη νομιμοποιηθεί η χρήση κάνναβης, είτε για «ιατρι-κούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους, το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση. Ένας στους τρεις τελειόφοιτους μαθητές λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως μια από τις πηγές προμήθειας τη συνταγογράφησή της για κάποιον άλλο (Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά 2015).

γ) Στην Ευρώπη, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης για πρώτη φορά, αυξήθηκε συνολικά από 43.000 το 2006 σε 76.000 το 2015 (ΕΚΠΝΤ 2016).

δ) Εννιά στους δέκα εφήβους και ένας στους τέσσερις ενήλικες αναφέρουν την κάνναβη ως ουσία για την οποία ζήτησαν απεξάρτηση από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το 2016. Πάνω από το 84% όσων απευθύνθηκαν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μυήθηκαν στη χρήση ναρκωτικών μέσω της κάνναβης (απολογισμός του ΚΕΘΕΑ).

Έχοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, θεωρούμε ότι η νομιμοποίηση της λεγόμενης «ιατρικής-φαρμακευτικής» κάνναβης αποτελεί «όχημα» για την αποδοχή και νομιμοποίηση στις συνειδήσεις της ευρύτερης χρήσης ναρκωτικών και των αιτιών που οδηγούν σ’ αυτήν. Με τη νομιμοποίηση αυτή, ανοίγει ποικιλοτρόπως το πεδίο για την κερδοφορία ιδιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως μεγάλων πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καλλιέργειας και της επεξεργασίας κάννα-βης, πράγμα το οποίο φαίνεται να είναι ο στόχος της σχετικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επαπειλούμενης νομοθέτησης από την ελληνική κυβέρνηση, στην προέκταση αντίστοιχων «ρυθμίσεων» που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό ο φορέας σας να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί του θέματος. Προς τούτο, σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που πραγματοποιούμε την Τετάρτη 7 Μαρτίου και ώρα 6.30 μμ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων, 4ος όροφος (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς) με θέμα: Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και οι επιπτώσεις από την νομιμοποίηση της κάνναβης. Η αρχική Εισήγηση θα γίνει από την κ. Μαρίνα Τσίγκα, εκπαιδευτικό, Πρόεδρο του Ε.ΣΥ.Ν. και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook