Το παιδί τους έφυγε. Και μέσα στην οδύνη, βρήκαν το κουράγιο να πουν “ναι” για την αφαίρεση των οργάνων του προς μεταμόσχευση.

Χειρουργοί απ’ το “Λαϊκό” και νοσοκομεία της Γερμανίας, έσπευσαν αμέσως για το τραγικό αλλά και τόσο ελπιδοφόρο και ανθρωπιστικό έργο. Εξάλλου, μια μέρα πριν είχε γίνει διπλή δωρεά οργάνων από την Κρήτη οδηγώντας τον πρόεδρο του ΕΟΜ στο συμπέρασμα ότι αυξάνουν οι δότες και στην χώρα μας…

Χθες στο Ιατρικό Αθηνών χτύπησε για τελευταία για τελευταία φορά η καρδούλα του 11χρονου αγοριού και έσβησε για πάντα η ελπίδα των γονέων του. Όμως, ο πόνος ο δικός τους, μετατράπηκε σε χαμόγελα και ελπίδα για δεκάδες άλλους γονείς σε Ελλάδα και Γερμανία όπου βρέθηκαν συμβατή δότες για όσα σχεδόν τα όργανα του παιδιού…

Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις με την συνδρομή του ΕΟΜ, οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενεργοποιήθηκαν μόλις δόθηκε η τελική συγκατάθεση και τα όργανα αφαιρέθηκαν ώστε να αποσταλούν το συντομότερο στα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου περίμεναν ήδη οι συμβατοί λήπτες, όλοι τους παιδιά με μεγάλα προβλήματα υγείας…

Μία μέρα πριν έγινε και άλλη, διπλή αυτή τη φορά δωρεά οργάνων. Δείτε τι αναφέρουν από τον ΕΟΜ:

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, ταυτόχρονη δωρεά οργάνων από δύο αποβιώσαντες δότες που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου της Κρήτης. Οι οικογένειες των δοτών, μιας 58χρονης γυναίκας και ενός 51χρονου άνδρα, βρήκαν το σθένος να ανταποκριθούν θετικά στη δυνατότητα που τους έδωσαν οι ιατροί της ΜΕΘ, να δωρίσουν τα όργανα των οικείων τους, προκειμένου να σωθούν άλλοι ασθενείς.

Κατόπιν της συναίνεσής τους ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, το πρωί της Τρίτης και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες πιστοποίησης  της καταλληλότητας των δοτών και οργάνωσης των χειρουργείων. Τα δύο χειρουργεία εξελίχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μετά την άφιξη στο Βενιζέλειο μεταμοσχευτικών ομάδων από τον Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο της Κρήτης, το Ανόβερο της Γερμανίας και την Μπολόνια της Ιταλίας.

Συνολικά, 11 ασθενείς, σε Ελλάδα και Ευρώπη, πρόκειται να υποβληθούν τις επόμενες ώρες στις σωτήριες μεταμοσχεύσεις.
Η γιγάντια αυτή επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί με επιτυχία χωρίς τη πολύτιμη συμβολή του προσωπικού του Βενιζελείου, καθώς δεκάδες ιατροί και νοσηλευτές, προσήλθαν εκτάκτως και οικειοθελώς στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποστηρίξουν τα απαιτητικά χειρουργεία.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΜ οφείλει να ευχαριστήσει δημόσια τον εντατικολόγο της ΜΕΘ και Τοπικό Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων του Βενιζελείου, κύριο Κωνσταντίνο Χαχλιούτη, ο οποίος κινητοποίησε και διαχειρίστηκε άοκνα, με επαγγελματισμό και συνέπεια όλη της διαδικασίας της δωρεάς οργάνων. Σημαντική επίσης η συμβολή του Διοικητή του Βενιζελείου κ. Χαλικαδάκη καθώς και της Διευθύνουσας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κ. Καλλιόπης Τσελέπη και της Προϊσταμένης του Χειρουργείου.

Συντονισμένη μεταφορά

Τα οχήματα του Βενιζελείου, μαζί με το ΕΚΑΒ Ηρακλείου, σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης μετέφεραν τις χειρουργικές ομάδες και τα μοσχεύματα. Ο αερολιμένας Ηρακλείου και ιδίως οι χειριστές της εναέριας κυκλοφορίας διευκόλυναν τις πτήσεις άφιξης και αναχώρησης των ομάδων του εξωτερικού και του Πρωθυπουργικού αεροσκάφους που μετέφερε το ήπαρ στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Aegean Airlines κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκτακτη μεταφορά χειρουργών και μοσχευμάτων.

Πρωτίστως όμως οι ευχαριστίες αφορούν τις οικογένειες των δύο δοτών, που είχαν το σθένος μέσα στη τραγική τους απώλεια να αποφασίσουν τη δωρεά οργάνων προς το όφελος άλλων ασθενών συνανθρώπων μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η επιχείρηση Δωρεάς και Μεταμοσχεύσεων Οργάνων που πραγματοποιήθηκε από το Βενιζέλειο της Κρήτης αποδεικνύει ότι προκειμένου η συγκινητική διάθεση προσφοράς των οικογενειών των δοτών να μετουσιωθεί σε σωτήριες μεταμοσχεύσεις για τους λήπτες, θα πρέπει το Σύστημα των ΜΕΘ, του ΕΟΜ, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων και του ΕΚΑΒ να λειτουργούν με απόλυτη επάρκεια και συντονισμό.

Το διπλό περιστατικό δωρεάς ήταν πρωτοφανές και ολοκληρώθηκε χάρις στην οικειοθελή υπέρβαση και προσφορά όλων των εμπλεκομένων.
Είναι σαφές ότι προκειμένου να αυξηθούν στη χώρα μας οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντες δότες, θα πρέπει το παραπάνω σύστημα φορέων και επιστημόνων να λειτουργεί απρόσκοπτα  και επαγγελματικά, όπως σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και όχι από τη καλή διάθεσή τους υπό το πρίσμα της σημαντικής προσφοράς.

Η μεταμόσχευση αποτελεί μια θεραπευτική λύση για χιλιάδες ασθενείς που το όφελός της είναι υπερανταποδοτικό κοινωνικά και οικονομικά. Θα πρέπει επιτέλους να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητας του Συστήματος Υγείας της χώρας μας».

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook