Τελευταία ενημέρωση: 22:51

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων – Περίπου 30 πυροσβέστες δίνουν μάχη  με τις φλόγες κόντρα στους θυελλώδεις ανέμους και το δύσβατο της περιοχής

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη των πυροσβεστών για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση, στις Στρόβλες Κισσάμου και ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τοπικά ακόμα και τα 9 μποφόρ. 

Για την κατάσβεσή της έχει κινητοποιηθεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από Κάνδανο και Κίσσαμο, αποτελούμενη από συνολικά 11 οχήματα και 28 πυροσβέστες που επιχειρούν σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες τόσο λόγω του δύσβατου της περιοχής όσο και των θυελλωδών νότιων ανέμων.

Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται μακριά από κατοικημένα και μέχρι στιγμής έχει κάψει δεκάδες στρέμματα κυρίως δασικής και δευτερευόντως αγροτικής έκτασης.

Δυστυχώς μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου η κατάσταση δεν είχε βελτιωθεί και η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, η οποία αντιμετώπισε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο “Μουρί”,  εξέδωσε ανακοίνωση-έκκληση, που προειδοποιεί τους πολίτες καθώς το τελευταίο διάστημα στον νομό έχει παρατηρηθεί έξαρση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Η ανακοίνωση της ΠΥ

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (κλαδιών ελαιοδέντρων κτλ.) και λόγω του ότι σε ολόκληρο τον Νομό πνέουν ισχυροί άνεμοι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνουν χρήση φωτιάς για αγροτικές εργασίες, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες ή/και δυνατό άνεμο, χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού, προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επίσης τονίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε μετά από κάθε αγροτική εργασία να απλώνουν, να διαβρέχουν και να καλύπτουν (με δική τους ευθύνη), επαρκώς την τέφρα / στάχτη που απομένει, ώστε να σβήνει τελείως, για να αποφεύγεται το φαινόμενο επανέναρξης της φωτιάς λόγω ανέμων.  

Υπενθυμίζετε, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή  αμέλεια, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και απαγόρευση βόσκησης, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

(κεντρική φωτογραφία από sadentrepese.blogspot.gr)

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook