Την ακύρωση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομίας το 2008, με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Δρυ και Γ. Φωτιάδη από το 1999 έως το 2003, αναφορικά με την κυριότητα των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας, ζήτησε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, κατά τη συζήτηση της σχετικής προσφυγής που έχει καταθέσει.

Κατά τη συζήτηση, και σύμφωνα με άρθρο που παρατίθεται στην ιστιοσελίδα της εφημερίδας \”Πρώτο Θέμα\”,  η Μονή Βατοπεδίου υποστήριξε ότι η ανακλητική απόφαση -αφορά σε 400 στρέμματα και 25.000 στρέμματα παραλίμνιων εκτάσεων- είναι παράνομη, καθώς υπάρχει ιδιοκτησία επί των επίμαχων εκτάσεων.

Ακόμη, από την πλευρά της Μονής τονίστηκε ότι η ανακλητική απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, καθώς προβλέπει αόριστα ανάκληση για «προφανείς και σοβαρούς λόγους του δημόσιου συμφέροντος», χωρίς όμως να εξειδικεύει τους λόγους αυτούς.

Τα επιχειρήματα αυτά αντέκρουσαν οι νομικοί εκπρόσωποι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίο υποστήριξαν ότι η ανακλητική υπουργική απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη και στηρίζεται στις γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, οι οποίες είναι διαχειριστικές και δεν προσβάλλουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δημοσίου.

Υποστήριξαν μάλιστα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση αυτή, καθώς περίκειται για αστική διαφορά για την οποία αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Μάλιστα, προσέθεσαν ότι ήδη εκκρεμή δίκη ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook