Άφησα να περάσει ακριβώς μια εβδομάδα σκεπτόμενος ότι δεν χρίζει σχολιασμού , αλλά εδώ μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας.

Δεν μπήκα στον κόπο καν να ανατρέξω σε παρελθόντα συγκριτικά στοιχειά ώστε να αποδειχτεί το φιάσκο της παρουσίασης του απολογισμού πεπραγμένων της διορισμένης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο Χανίων , η οποία καταχειροκροτήθηκε μεταξύ μερικών στελεχών τους και παρουσίας μιας διμοιρίας ΜΑΤ , το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στο ΕΒΕΧ, λόγω του ότι τα παρουσιάσατε και ξεγυμνωθήκατε μόνοι σας !

Από την παρουσίαση και μόνο, μπορεί να δει κανείς την εκτόξευση του κόστους των λειτουργικών αναγκών του νοσοκομείου , η οποία δεν προέρχεται από βαρυχειμωνιά , όπως παρουσίασαν κάποιοι τους αυξημένους δείκτες κόστους καυσίμων ούτε από την αυξημένη τιμή τους , όπως ειπώθηκε , ούτε δικαιολογείται από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού .

Ποια βαρυχειμωνιά πέρασαν τα Χανιά και δεν το θυμόμαστε ; Να βρουν άλλη δικαιολογία , γιατί όταν έρθει η ώρα θα ψαχτούν και θα αποδοθούν ευθύνες.

Σύμφωνα με τον Νόμο και Μνημονιακή υποχρέωση , τα ΝΠΔΔ , στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους πρέπει να παρουσιάζουν ταμειακά υπόλοιπα ΜΗΔΕΝ . Εάν τα ταμειακά υπόλοιπα δεν είναι μηδέν , τότε ήταν λάθος ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε προς έγκριση τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ή δεν προέβησαν έγκαιρα σε αναμόρφωση όπως είναι υποχρεωμένοι .

Η απορρόφηση των κονδυλίων έως το τέλος του έτους πρέπει να είναι στο 100%. Σε διαφορετική περίπτωση προχωράς σε αναμόρφωση προϋπολογισμού , σε εύλογο χρονικό διάστημα και πριν τη λήξη του έτους , και τα ταμειακά διαθέσιμα επιστρέφονται για χρήση σε άλλους τομείς που θα χρειαστεί να διαθέσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εδώ παρουσίασαν ταμειακά υπόλοιπα 7,21 εκατομμύρια ευρώ και αύξηση προϋπολογισμού από 22,39 εκατομμύρια ευρώ , στα 27,77 εκατομμύρια ευρώ , και την ίδια στιγμή εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές κοντά στα 10 εκ ευρώ.

Από που ; Από την αφαίμαξη και την φορολαίλαπα του λαού μοιράζουμε εκατομμύρια για πολιτικά παιχνίδια ;

Μήπως η αύξηση κατά ένα μέρος οφείλεται στην απόφαση σας να διωχθεί ο εργολάβος καθαριότητας ;

Δεν μας αναφέρατε το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα καθαριότητας ; 

Και αυτό θα ψαχτεί !

Την εκτόξευση του κόστους των φαρμάκων θα μας την αναλύσουν ;

Σύμφωνα πάντα με πίνακες οι οποίοι παρουσιαστήκαν από την διοίκηση του νοσοκομείου στο ΕΒΕΧ , το κόστος αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια ευρώ από το 2014 και μετά.

Η απερχόμενη διοίκηση είχε μεταφέρει ορισμένα φάρμακα υψηλού κόστους στον ΕΟΠΥΥ και είχε μετακυλήσει και το βάρος αυτών στον ΕΟΠΥΥ πετυχαίνοντας μείωση του κόστους των φαρμάκων στα 7,335 εκ ευρώ , με διαπραγμάτευση των φαρμακευτικών εταιρειών ! 

Άλλαξε κάτι ;

Το 2009 το κόστος των φαρμάκων ήταν 16.505 εκ ευρώ , το 2010 ήταν 14.175 εκ ευρώ , το 2011 ήταν 11.258 εκ ευρώ , το 2012 ήταν 8.716 εκ ευρώ , το 2013 ήταν 7.632 εκ ευρώ , το 2014 ήταν 7.341 εκ ευρώ , ακόμα και το 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , αλλά με την τότε διοίκηση ήταν 7.335 εκ ευρώ και έπειτα άρχισε η εκτόξευση το 2016 με 9.523 εκ ευρώ και το 2017 με 10.212 εκατομμύρια ευρώ.

Πρωτότυπα VS Γενόσημα φάρμακα . Η αναλογία ήταν περίπου 60% – 40% το 2014 και τώρα υπάρχει αύξηση των πρωτότυπων κατά 10% και η αναλογία στο 70%-30%.

Γιατί ; Και αυτά θα ψαχτούν και ευθύνες θα αποδοθούν !

Και μεταξύ αυτών παρουσιάσατε και πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων του νοσοκομείου , για δικά σας , σχετικά με αγορές , δωρεές και έργα τα οποία είχαν σχεδιαστεί , αποφασιστεί και υλοποιηθεί από άλλους .

Και για να μην ξεχνάμε , η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών , γιγαντώθηκε με την στάση πληρωμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  , το 2015 και την επιστροφή των ταμειακών διαθέσιμων των οργανισμών στο κράτος .

Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για τα απαραίτητα .

Και εάν τα νοσοκομεία έμειναν όρθια , αυτό οφείλεται στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων και μόνο.

Ήταν η εποχή της σκληρής διαπραγμάτευσης των 17 ωρών του Τσίπρα , των χαμένων 200δις του Τσίπρα – Βαρουφάκη , που πήγε πίσω τα δημόσια νοσοκομεία και μας γύρισαν σε καταστάσεις τριτοκοσμικές.

Όσες φιέστες και να κάνετε , όσες κορδέλες και να κόψετε , όσους ημετέρους και να διορίσετε κύριοι της κυβερνήσεως , δυστυχώς την ζημιά την κάνατε και το χειρότερο είναι ότι την πληρώνει ο ελληνικός λαός και την ζει στο πετσί του όταν χρειαστεί να επισκεφθεί τα δημόσια νοσοκομεία σήμερα .

  • Ο Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς είναι πρώην Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook