Μέχρι την Τρίτη, ο Ομο­σπον­διακός Οργανισμός Στεγα­στικής Χρηματοδό­τησης θα έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον τουλάχιστον δώδεκα μεγάλων τραπεζών διεκδικώντας αποζημιώσεις για τη \”φούσκα\” των ακινήτων.

Τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε στις ΗΠΑ η κρίση με τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και κορυφώθηκε με την κατάρρευση της Lehman Βrothers το 2008, ο \”πόλεμος\” Ομπάμα και των μεγάλων τραπεζών αναμένεται να κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγές κατά δώδεκα ή και περισσοτέρων τραπεζικών κολοσσών για στρέβλωση των στοιχείων που αφορούσαν την ποιότητα των ενυπόθηκων τίτλων, τα οποία πούλησαν ως δομημένα ομόλογα σε επενδυτές κατά τη διάρκεια της στεγαστικής φούσκας.

Συγκεκριμένα, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματοδότησης, που ιδρύθηκε το 2008 και εποπτεύει την αμερικανική στεγαστική αγορά, αναμένεται να μηνύσει -μεταξύ άλλων- τις Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Deutsche Bank το αργότερο έως την Τρίτη, ενώ η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο, διεκδικώντας τουλάχιστον 900 εκατ. δολάρια.

Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει στη μήνυσή της ότι οι εν λόγω τράπεζες παρέλειψαν να προβούν στον απαιτούμενο έλεγχο της ποιότητας των στεγαστικών δανείων, όπως επιβάλλεται από την αμερικανική νομοθεσία, και αγνόησαν ή απέκρυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματα των οφειλετών ήταν διογκωμένα ή παραποιημένα. Οταν πολλοί δανειολήπτες δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα δάνεια, οι ασφάλειες που είχαν εκδοθεί γι΄ αυτά, και είχαν διατεθεί στους επενδυτές, έχασαν γρήγορα την αξία τους.

Στο μεταξύ… ετοιμοπόλεμες δηλώνουν και οι εισαγγελικές αρχές των 50 πολιτειών που ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις κατασχέσεις κατοικιών και τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν τράπεζες και εταιρείες στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων. Στο στόχαστρό τους έχουν βρεθεί οι Bank of America, JPMorgan και Citigroup.

Ερευνάται κατά πόσο οι συγκεκριμένες τράπεζες χρησιμοποίησαν πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα και υπογραφές ή εσφαλμένες βεβαιώσεις για να δικαιολογήσουν εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις κατοικιών.

Οι Αρχές διεκδικούν τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια, και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα διατεθεί έτσι ώστε να μειωθούν οι υποθήκες όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάσχεση του σπιτιού τους. Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν συναντήσεις το καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον, κατά τις οποίες οι τράπεζες δήλωσαν ότι προτίθενται να αποζημιώσουν τους δανειολήπτες που αδικήθηκαν στη διαδικασία για την κατάσχεση της κατοικίας τους με συνολικό ποσό μέχρι 5 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δείχνει αποφασισμένη να τονώσει την αγορά κατοικίας, που αποτελεί και την \”αχίλλειο πτέρνα\” της πληττόμενης αμερικανικής οικονομίας με μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει ακόμα κι εντός της εβδομάδας.

Σε απόγνωση 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες

Παρά τις προσπάθειες, ωστόσο, η εικόνα στην αγορά κατοικίας εξακολουθεί να είναι ζοφερή. Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ενώ το 2010 οι κατασχέσεις κατοικιών ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ, ξεπερνώντας το 1 εκατ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, την Αριζόνα, το Μίσιγκαν, το Ιλινόις και τη Νεβάδα. Εξάλλου, μέχρι το τέλος του 2010, σχεδόν 11,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες -το 23% όλων των ιδιοκτητών κατοικιών- χρωστούν στις υποθήκες τους περισσότερα απ\’ όση είναι η αξία των σπιτιών, σύμφωνα με μελέτες. Παράλληλα, βαλτωμένη παραμένει και η αγορά καθώς το 2010 πουλήθηκαν περίπου 323.000 νέα σπίτια, η χειρότερη χρονιά από το 1963. Το αποτέλεσμα είναι να χαθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας και ήδη τα συνδικάτα του κλάδου διαμαρτύρονται επειδή δεν υπήρξε -μέχρι τώρα τουλάχιστον- κάποιο σχέδιο διάσωσής τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook