Η πολιτική αποδυνάμωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι ανησυχίες για την εξέλιξη της ελληνικής κρισης οδήγησαν σήμερα Δευτέρα το ευρώ στις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων.

 Η ανησυχία των επενδυτών σύμφωνα με το in.gr, ότι η πανηγυρική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας εκλαμβάνεται ως «τιμωρία» της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την πολιτική της -στον τόπο μάλιστα καταγωγής της- και ενδέχεται να εξασθενίσει τις διασώσεις των υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, οδήγησε σήμερα στις ασιατικές αγορές την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στο 1,4165. Το ευρώ υποχώρησε και στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του γεν, στα 108,93 γεν.

Τις πιέσεις στο κοινό νόμισμα τροφοδοτούν και οι ανησυχίες που προκάλεσε η παύση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας  και τρόικας και οι αμφιβολίες για το εάν θα υπάρξει έγκαιρη καταβολή της επόμενης δόσης για την κάλυψη των δανεικών αναγκών της χώρας.

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν αναλυτές και την απόφαση που θα εκδώσει το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας στις 7 Σεπτεμβρίου αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών της ζώνη του ευρώ.

Τέλος, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος θα μιλήσει στο Παρίσι για τη νομισματική πολιτική πριν από τη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook