Υπό το βάρος των αντιδράσεων αναθεωρείται η γνωμοδότηση για τον ορισμό τουριστικών ζωνών – Τουριστική ζώνη η Παλιά Πόλη και όχι όλος ο δήμος Χανίων

Το ζήτημα του ορισμού των Χανίων ως τουριστικής ζώνης, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και φορέων των Χανίων, απασχόλησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων με την δημοτική αρχή να δεσμεύεται οτι θα αναθεωρηθεί η γνωμοδότηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Τουρισμού Ελευθερίας Αλιφιεράκη και θα αντικατασταθεί με νέα πρόταση.

Σύμφωνα με αυτήν, ως τουριστική ζώνη ορίζεται όλη η Παλιά Πόλη και όχι ο δήμος Χανίων ενώ όπως έγινε γνωστό η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία θα τελεσιδικήσει τι θα ισχύσει τελικώς, θα γίνει τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα..

Στο δημοτικό συμβούλιο παρευρέθησαν και εκπρόσωποι φορέων και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Βουρλάκης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ωστόσο πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση, ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας προανήγγειλε οτι η δημοτική αρχή και η αρμόδια αντιδήμαρχος  είναι θετική στο να διαφοροποιήσει τη γνωμοδότησή της και να ανακληθεί η πρόταση για ορισμό των Χανίων ως τουριστικής ζώνης.

Η πρόταση του δημάρχου

Ο δήμαρχος Χανίων, στην τοποθέτησή του, αναφερόμενος στο τι ενέργειες έγιναν από το δήμο το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε οτι η αρμόδια Αντιδήμαρχος έστειλε μια γνωμοδότηση, όπως της ζητήθηκε από την Περιφέρεια, όμως μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν θα γίνει αναθεώρηση της γνωμοδότησης.

“Δεν έχουμε κώλυμα να παραδεχτούμε οτι η ενέργεια αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί. Δεν είμαστε δογματικοί…. Σε αυτά τα πλαίσια έχω προαναγγείλει, οτι εμείς ακούμε και η τελική γνωμοδότηση θα είναι αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων. 

Η νέα γνωμοδότηση που θα σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι  να οριστεί ως τουριστική ζώνη  “η περιοχή που περιλαμβάνει το σύνολο της Παλιάς Πόλης και αυτό βρίσκεται στο εντός των τειχών τμήμα, δηλαδή από την οδό Πειραιώς και περνώντας την Ν.Φωκά μέχρι και την οδό Μίνωος”.… “Με αυτήν την απόφαση δίνουμε ένα προνόμιο στις εμπορικές επιχειρήσεις και ένα προβάδισμα ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντας και η μετατροπή ορισμένων από αυτών σε εμπορικά καταστήματα που δεν δημιουργούν όχληση”, σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ.Νίκος Βουρλάκης και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου κ. Γιάννης Μανωλικάκης, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την αλλαγή των ορίων της τουριστικής ζώνης στα Χανιά αφού αυτό θα οδηγήσει σε επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ενώ θα πληγούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τοποθέτηση δημοτικών παρατάξεων

Η δημοτική σύμβουλος, Νάνσυ Αγγελάκη, της δημοτικής παράταξης του κ.Σκουλάκη, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, τον κατηγόρησε οτι δεν επιζητεί τον διάλογο και η όποια αλλαγή θα έπρεπε να γίνει κατόπιν διαβούλευσης με φορείς των Χανίων. “Προχωρήσατε σε μια βεβιασμένη κίνηση και την λαμβάνουμε ως τέτοια”, σημείωσε ο κ. Αγγελάκη.

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Πρωτοβουλίας 100/5” ‘Αρης Παπαδογιάννης, κατηγόρησε την δημοτική αρχή οτι αντιμετωπίζει με προχειρότητα θέματα που άπτονται του τουρισμού ενώ εξέφρασε την άποψη οτι ο ίδιος ο δήμαρχος ενδέχεται να μην γνώριζε για την πρόταση της Αντιδημάρχου. Επεσήμανε επίσης, οτι το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε λόγο σε ένα τόσο σημαντικό θέμα ενώ χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με φορείς αλλά και ούτε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, η αρμόδια αντιδήμαρχος προχώρησε σε μια γνωμοδότηση που προκάλεσε αναστάτωση σε επαγγελματίες και φορείς, στην αρχή της τουριστικής σεζόν. “Για ακόμη μια φορά εκτεθήκαμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης ενώ κατέληξε σημειώνοντας οτι αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο την αναθεωρημένη πρόταση του δημάρχου όμως και αυτή η εισήγηση έρχεται χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γιάννης Σαρρής, επεσήμανε οτι πέρασαν 20 μέρες από την δημοσιοποίηση του εγγράφου που εστάλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον ορισμό των Χανίων ως τουριστικής ζώνης, και τότε μόνο η δημοτική αρχή κάλεσε σε διάλογο τους φορείς., μια κίνηση που όπως τόνισε ο κ. Σαρρής έγινε για λογους επικοινωνιακούς και όχι για να προωθηθεί επί της ουσίας ο διάλογος για ένα σημαντικό θέμα που αφορά τον τουρισμό.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Παπαντωνάκης στην τοποθέτησή του, τόνισε οτι η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων που βρίσκονται στην τουριστική ζώνη, με διευρυμένο ωράριο θα οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό για τις μικρές επιχειρήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων καταστημάτων. Ο κ. Παπαντωνάκης επεσήμανε οτι η ισχύουσα κατάσταση είναι η καλύτερη και δεν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον ορισμό της τουριστικής ζώνης.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook