Παραμυθένια χρώματα «κοιτάζοντας τα κέρατα»

Φωλιασμένο στα βουνά Ριφ το Chefchaouen βρίσκεται στο βορειοδυτικό Μαρόκο και είναι διάσημο για το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα στα κτίρια και τα σοκάκια.

Ιδρύθηκε το 1471 ως ένα μικρό φρούριο και αποτέλεσε ορμητήριο των Μαροκινών. Η μπλε πόλη είναι γνωστή κι ως Chaouen από το chaoua (κέρατα), καθώς το βουνό πάνω από την πόλη μοιάζει με τα δύο κέρατα μιας κατσίκας. Το Chefchaouen κυριολεκτικά σημαίνει «κοιτάζοντας τα κέρατα».

Τα μπλε σοκάκια στολισμένα με γλάστρες με χρωματιστά λουλούδια, το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και το παραμυθένιο χρώμα που παίρνει το μέρος στο φως του ήλιου, μαγνητίζει τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο ξεκίνησε το 1930 όταν έφτασαν στην περιοχή Εβραίοι πρόσφυγες που έβαφαν τα σπίτια μπλε που συμβολίζει τον ουρανό και τον παράδεισο.

Ο επισκέπτης θα δει από κοντά τα γαλάζια κυβοειδή σπιτάκια με τις κεραμιδένιες σκεπές χτισμένα σε ανδαλουσιανά πρότυπα και θα ανακαλύψει τη μυστηριώδη μεδίνα πίσω από τα τείχη.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη λιθόστρωτη πλατεία Plaza Uta el-Hamma και τη Kasbah που στεγάζει το Εθνογραφικό Μουσείο μέσα στο ιστορικό της φρούριο. Ακόμη, το χαμάμ της πόλης και να δοκιμάσει το παραδοσιακό μαροκινό τσάι με μέντα σε κάποια από τις πολλές ταράτσες της πόλης.

Στις αγορές της πόλης οι ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές εμπορεύονται μπαχαρικά, εσπεριδοειδή, κιλίμια και λάδι αργκάν.

Chefchaouen / Μαρόκο

Διαφορά ώρας: 2 ώρες πίσω

Νόμισμα: Ντιρχάμ Μαρόκου (1 ευρώ ισοδυναμεί με 11.14 ντιρχάμ )

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού με πτήση ανταπόκρισης μέσω Βρυξελλών είναι 8 ώρες και 35 λεπτά από την Αθήνα και 11 ώρες και 5 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Ρώμης και Καζαμπλάνκα. Από εκεί υπάρχει λεωφορείο για το Chefchaouen και η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook