Φέτος το καλοκαίρι 17 νέοι προορισμοί από 13 αεροπορικές εταιρείες ανοίγουν για τα Χανιά – Η παρουσίαση της Fraport στην ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποίησε στα Χανιά για τα νέα δρομολόγια, τις κατασκευαστικές παρεμβάσεις και τη λειτουργία του αεροδρομίου Χανίων

Πρόκειται για μια μαραθώνια ανοιχτή εκδήλωση και παρουσίαση των σχεδίων της Fraport η οποία ξεκίνησε περίπου στις 17.00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 23.00 το βράδυ!

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν φορείς και έθεσαν ερωτήσεις στα στελέχη της εταιρείας που κυρίως είχαν να κάνουν με την ανάπτυξη του τόπου και του τουριστικού προϊόντος και με το αν η εταιρεία έχει πρόθεση να συμβάλλει έμπρακτα σε αυτήν.

Κατά την παρουσίαση στην ανοιχτή εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport, Alexander Zinell, ζήτησε συγγνώμη που ως εταιρεία δεν είχε έρθει νωρίτερα στα Χανιά για αυτή την παρουσίαση και την επικοινωνία με τους φορείς.

17 νέοι προορισμοί ανοίγουν για τα Χανιά

Η εταιρεία παρουσίασε του νέους προορισμούς που προστίθενται φέτος το καλοκαίρι στα δρομολόγια από και προς Χανιά. Τα νέα δρομολόγια θα εκτελούνται από 13 αεροπορικές εταιρείες.

Χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης το αεροδρόμιο Χανίων – Προβλέπουν 18% αύξηση κίνησης φέτος

Τα στελέχη της εταιρείας έκαναν αναφορά στο ιστορικό της παραχώρησης των αεροδρομίων, παρουσιάζοντας παράλληλα οικονομικά στοιχεία ειδικά για το αεροδρόμιο Χανίων τονίζοντας ότι από τη μια μεριά παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης συνολικά και από την άλλη έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη των εσωτερικών μετακινήσεων λόγω της RyanAir.

Έκαναν επίσης την πρόβλεψη για αύξηση φέτος της κίνησης στα Χανιά κατά 18% και παρουσίασαν τις 13 εταιρείες που θα έρθουν στα Χανιά με άνοιγμα 17 νέων δρομολογίων. Παράλληλα η Fraport ετοιμάζεται να εκδώσει και να κυκλοφορήσει περιοδικό για τα Χανιά. 

Η ζήτηση θα καθορίσει το ωράριο λειτουργίας

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η Fraport δεν έκλεισε το αεροδρόμιο τις νυχτερινές ώρες, απλώς άλλαξε τις ώρες λειτουργίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πάντα να υπάρχει προσωπικό για τη λειτουργία του. Αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση ότι το αεροδρόμιο είναι 24ωρο την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τον χειμώνα, η λειτουργία του εξαρτάται από τις αεροπορικές εταιρείες και όχι από τη Fraport. Ωστόσο όπως τονίστηκε: Ακόμα και για 1 πτήση το αεροδρόμιο ανοίγει. Τον χειμώνα του 2017 επειδή δεν υπήρχε πτήση για περισσότερο από 7 συνεχόμενες ώρες, για λόγους συντήρησης, καθαρισμού και οικονομίας το κτίριο ήταν κλειστό για 3 ώρες από τη 1 μέχρι τις 4 το πρωί. Για τον επόμενο χειμώνα, θα εξαρτηθεί η λειτουργία από το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών. Η ζήτηση θα καθορίσει το ωράριο.

Η Fraport έφυγε γιατί ήθελε να ρίξει τα κόστη της

Ως προς την αποχώρηση της Ryanair για την οποία η Fraport βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Zinell δήλωσε πως η Ryanair έφυγε γιατί θέλει να ρίξει τα κόστη της. 

Δεν οφείλει στον δήμο η εταιρεία

Επιπλέον ανέφερε ότι η Fraport πληρώνει κάθε ευρώ που οφείλει για τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος ενώ αναφέρθηκε και στο έργο σύνδεσης με την αποχέτευση, όπως έχει αναφέρει και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Flashnews.gr

“Eίμαστε μια καλή και διαφανής επιχείρηση και ο σκοπός είναι να κάνουμε κάτι μαζί να συνερgαστουμε και να αναπτύξουμε τα Xανιά και αεροδρόμιο” κατέληξε ο κ. Zinell 

Αναλυτικά όσα αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση της εταιρείας στα Χανιά:

Τα δρομολόγια που ανοίγουν για Χανιά φέτος το καλοκαίρι

Εταιρεία Small Planet Airlines     

Δανία
Σουηδία
Φινλανδία

Aegean Airlines

Νορβηγία
Σουηδία

Primera Air

Μεγάλη Βρετανία

Blue Air

Κύπρος

Ellinair

Μόσχα

Edelweiss

Ζυρίχη

Brussels Airlines

Βρυξέλλες

Enter Air

Πολωνία

Thomson Airways

Νορβηγία
Σουηδία

CSA Chech Airlines

Πράγα

Easyjet

Νίκαια

Sun Express Deutschland

Λειψία

Lauda Motion

Βιέννη

Alexander Zinell – Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport

Εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη

Τις παρεμβάσεις και τα κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσίασε ο Αντώνης Πανταζής, Project Manager, Υπεύθυνος Κατασκευαστικού Τομέα στο Αεροδρόμιο Χανίων

Ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στη νέα δομή που δημιουργείται στην πίστα ώστε να αυξηθεί κατά 25% ο χώρος στάθμευσης των αεροσκαφών. 

Επίσης έκανε λόγο για αύξηση των μηχανημάτων ελέγχου χειραποσκευών από 5 σε 8, αφαίρεση των διαχωριστικών τοίχων στις αίθουσες αναχωρήσεων με σκοπό τη διαμόρφωση ανοιχτού χώρου επιφάνειας 3.000 m2, μεταφορά της αίθουσας VIP ώστε να αυξηθούν οι πύλες επιβίβασης από 14 σε 16, δημιουργία νέου αντλιοστασίου λυμάτων και κατασκευή δικτύου περίπου 3,5 χλμ για σύνδεση με το δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο.

Αντώνης Πανταζής, Project Manager, Υπεύθυνος Κατασκευαστικού Τομέα στο Αεροδρόμιο Χανίων

Προδιαγραφές λειτουργίας

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Λειτουργίας της Fraport, Ηλίας Μαραγκάκης, υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει μεριμνήσει ώστε το αεροδρόμιο Χανίων να λειτουργεί βάσει διεθνών προδιαγραφών για να προσελκύσει αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Όπως υποστήριξε, έγιναν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να λάβει το αεροδρόμιο ISO βάσει των προτύπων του Διεθνούς Οργανισμού Αεροπλοΐας. Υπάρχουν διάφορα οχήματα εξυπηρέτησης με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ασφαλείας. Έχουν φτιάξει σχέδια έκτακτης ανάγκης και επιπλέον έχουν εκπονήσει σχέδιο παρακολούθησης του πληθυσμού των πτηνών ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές και τα ατυχήματα. Εφάρμοσαν νέα προγράμματα ασφαλείας του αεροδρομίου και διενεργούν συνεχείς επιθεωρήσεις. Προχωρούν σε αναβάθμιση των κτιρίων ώστε να είναι συμβατά με τις ανάγκες των ΑΜΕΑ. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν συνεργασία και συμβάσεις με τοπικές εταιρείες για τη λειτουργία του αεροδρομίου όπως πχ την καθαριότητα και μυοκτονία κα.

Ηλίας Μαραγκάκης – Διευθυντής Λειτουργίας της Fraport 

 

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο γίνεται παρουσίαση της Fraport, μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην  Εκχώρηση του Αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook