Ενισχυμένοι εξωτερικοί δανεισμοί, ευρω-ομόλογα, κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών: αυτές είναι οι προτάσεις που προωθούνται από τους οικονομολόγους και ιστορικές πολιτικές προσωπικότητες της ίδιας της ΕΕ, όπως είναι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζακ Ντελόρ, ώστε να ξεπεράσει η ευρωζώνη την αντίξοη παρούσα οικονομική συγκυρία.

Πρόκειται, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις προτάσεις του «Συμβουλίου για το ευρωπαϊκό μέλλον», ομάδα που έχει συστήσει ο δισεκατομμυριούχος Νίκολας Μπέργκρουεν και στην οποία συμμετέχουν ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Φελίπε Γκονζάλεθ, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο τιμημένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί.

Προβληματιζόμενοι για το ευρωπαϊκό μέλλον, οι ίδιοι, ορισμένοι από τους οποίους έχουν την εμπειρία της αρχικής μορφής της νομισματικής ένωσης, στη Δυτική Ευρώπη, συγκλίνουν στο ότι «επείγει να επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη, που όμως αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία μιας μεγαλύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης».

«Πρέπει η ευρωζώνη να αποφασίσει τώρα, εάν πορεύεται στην κατεύθυνση μεγαλύτερης δημοσιονομικής και οικονομικής ενοποίησης, ή αν αντιθέτως θα επιτρέψει να κινδυνεύσει όλη η ενοποίηση που έως σήμερα επιτεύχθηκε» αναφέρει το ανακοινωθέν της ομάδας την Δευτέρα.

Το ίδιο «Συμβούλιο» βλέπει θετικά την έκδοση ευρω-ομολόγων όπως αναφέρει το in.gr, ώστε να καλυφθεί με τρόπο αμοιβαίο το χρέος μελών της ευρωζώνης τούτο, όμως, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

«Τα ευρωομόλογα προϋποθέτουν ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να αποτραπούν τα σημαντικά δημόσια ελλείμματα\” (…) \”και προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, που είναι ικανή να προστατεύσει τους πολίτες απ τα ανεύθυνα πολιτικά μέτρα» αναφέρει το «Συμβούλιο».

«Πρέπει να εξασφαλίσει η ευρωζώνη ότι οι τράπεζες της θα έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, ιδίως μέσω της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα» καταλήγει το ίδιο ανακοινωθέν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook