Στην προσπάθεια να αρχίσει από τα Χανιά μια πνευματική κίνηση για τη στήριξη και ποιοτική χρήση της ελληνικής γλώσσας, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης – Αναφέρθηκε στην ταυτότητα που προσφέρει η γλώσσα δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα των Σκοπίων

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει απόψε στις 20.00 με θέμα “Η δύναμη της ελληνικής γλώσσας, ο αγώνας για την αξιοποίηση της”, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε για ποιο λόγο θα μπορούσαν να ενωθούν οι δυνάμεις όλων για τη στήριξη της ελληνικής γλώσσας με αφετηρία τα Χανιά.

«Έρχομαι με μια προσπάθεια και επιθυμία σε έναν κατεξοχήν αγωνιστικό χώρο που είναι τα Χανιά. Να ευαισθητοποιήσω τους συμπολίτες μου να ξεκινήσουμε μια κίνηση πνευματική, όχι κίνημα, στήριξης, ευαισθητοποίησης για μια πιο προσεγμένη, ποιοτική χρήση και αξιοποίηση αυτού του θησαυρού και προνομίου που λέγεται ελληνική γλώσσα. 

Ελπίζω να μπορέσω να το πετύχω αυτό σε κάποιο βαθμό εδώ στην Κρήτη που γεννήθηκε ο ιδρυτής της γλωσσολογίας στην Ελλάδα, ο μεγάλος Γεώργιος Χατζηδάκης, καθώς και η μεγαλύτερη φυσιογνωμία που έχει υπάρξει στον πολιτικό μας χώρο ως πνευματικός ηγέτης εκτός από πολιτικός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όλα αυτά δίνουν μια άλλη θέση στα Χανιά, γι’ αυτό θέλω να βοηθήσω ώστε να υπάρξει αυτή η ευαισθητοποίηση για την ελληνική γλώσσα»

Ο καθηγητής χαρακτήρισε την ελληνική γλώσσα, ως άγια των αγίων της ελληνική ύπαρξης, εθνικό κεφάλαιο και προνόμιο. Υπογράμμισε τη σπουδαίοτητά της ως αξίας και όχι ως εργαλείου και επεσήμανε ότι η ελληνική γλώσσα δυστυχώς δεν έχει τη θέση που θα έπρεπε στη σκέψη των Ελλήνων πολιτών. 

«Ο κάθε Έλληνας πολίτης που έχει μητρική την ελληνική γλώσσα πρέπει να μην τη βλέπει ως ένα απλό εργαλείο αλλά ως αξία, γιατί πάνω απ’ όλα η γλώσσα είναι αξία γιατί είναι ο πολιτισμός μου, η ιστορία μου, η σκέψη μου, η ταυτότητά μου.

Το ότι οι Σκοπιανοί λένε τη γλώσσα τους μακεδονική είναι γιατί μέσα από τη γλώσσα διεκδικούν μια άλλη ταυτότητα. Δηλαδή, μια βουλγαροσερβική γλώσσα, που είναι η γλώσσα των Σκοπίων, αποκαλείται μακεδονική για να έχει τον χαρακτήρα ενός πολιτισμού και μιας διαδρομής που έχει η ελληνική γλώσσα.

Άρα η παρουσία εδώ είναι να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γονείς, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, δημοσιογράφοι, πολίτες να υψώσουμε το ανάστημά μας και τη φωνή μας για καλύτερη γλώσσα. Η γλώσσα δεν είναι προνόμιο γλωσσολόγων. Ο πιο δημοκρατικός θεσμός έχει πει ο Αδαμάντιος Κοραής είναι η γλώσσα, γιατί σε αυτή μετέχουμε όλοι εξίσου»

Ο κ. Μπαμπινιώτης δεν παρέλειψε να αναφέρει τον ρόλο της εκπαίδευσης η οποία έτσι όπως είναι δομημένη, υπονομεύει τόσο τη γλώσσα όσο και την παιδεία γενικότερα. Χαρακτήρισε μάλιστα το εκπαιδευτικό σύστημα αχρηστευμένο.

«Ο ένας καίριος πυλώνας είναι η γλώσσα, ο δεύτερος πυλώνας συναφής με τον πρώτο είναι η παιδεία και η εκπαίδευση. Η εκπαίδευσή μας υπονομεύει την παιδεία μας και έχουμε τεράσια κενά και ελλείμματα στην εκπαίδευσή μας. Έχουμε αδυναμίες από παλιά αξεπέραστες μέχρι τώρα. Έχουμε δηλαδή ένα σχολείο προσανατολισμένο κοινωνικά προς την είσοδο στα πανεπιστήμια. Στην ηλικία 15-18, το μόνο που βλέπουν τα παιδιά είναι πώς θα μπουν στο πανεπιστήμιο με ένα αχρηστευμένο λύκειο, στο οποίο και με τα τελευταία μέτρα γίνονται επισήμως οι τελευταίες τάξεις φροντιστήριο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Αντί να έχουμε έναν χώρο γενική μόρφωσης που θα ετοιμάζει πολίτες υπεύθυνους και σκεπτόμενους έχουμε ένα σχολείο – προθάλαμο για τα πανεπιστήμια»

Για τη δύναμη της γλώσσας αυτής με τις 150.000 λέξεις και τις περίπου 450.000 έννοιες, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν οι πολίτες παρακολουθώντας την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Μπαμπινιώτη απόψε στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

 
 
 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook