“Δεύτερο χαστούκι για τον δήμαρχο Χανίων” – Αφού τον πρόλαβε ΚΥΑ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υποχρεωτικής προσχολικής φοίτησης, σήμερα η πρότασή του δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο 

Η συμμετοχή του δήμου Χανίων  στο πιλοτικό πρόγραμμα για την υποχρεωτική προσχολική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία 4 ετών, συζητήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, με τη δημοτική αρχή να ζητά από το σώμα να ψηφίσει πρόταση – επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, για εφαρμογή του προγράμματος από το 2018-2019, υπό προϋποθέσεις και περίοδος χάριτος ενός έτους σε περίπτωση που αυτές δεν διασφαλιστούν.

Υπενθυμίζεται οτι τη  Δεύτερα 23/4, υπογράφτηκε η ΚΥΑ που ορίζει ότι όλοι οι δήμοι του νομού Χανίων θα μπουν στο πιλοτικό πρόγραμμα για την υποχρεωτική προσχολική φοίτηση των 4χρονων νηπίων, ωστόσο τόσο από εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν φόβοι οτι η εφαρμογή του μέτρου θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν κενές θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και απώλεια θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Χανίων δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης γιατί αποφάσισε τη συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με εργαζομένους στους παιδικούς σταθμούς και χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Χανίων παραδέχτηκε οτι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του προγράμματος και για αυτό τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση στο δήμο για το αν αυτό μπορεί να ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Ωστόσο τη Δευτέρα εκδόθηκε  η ΚΥΑ και επομένως ο δήμος δεν μπορεί να “πάρει πίσω” την απόφασή του να συμμετέχει στο πρόγραμμα!

Πρόσθεσε οτι μέχρι τέλη Μαίου, όπου θα είναι “ανοιχτές” οι αιτήσεις εγγραφής σε παιδικούς σταθμούς, δεν μπορεί να προβλεφτεί η ζήτηση σε προνηπιακούς σταθμούς, και παραδέχτηκε οτι ενδεχόμενως ο δήμος έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα όπως η δημιουργία κενών θέσεων σε σταθμούς.

Για το λόγο αυτό  η πρόταση του δημάρχου ήταν να αιτηθεί με επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, οτι εφόσων προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα, να μπορούν τα παιδια και το προσωπικό απομακρυσμένων περιοχών  που δεν απορροφηθούν στα προνήπια, να παραμείνουν στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ ενώ αν δεν κινηθούν διαδικασίας για την διασφάλιση των παιδιών, να δοθεί περίοδος χάριτος για την μη εφαρμογή του προγράμματος από το 2018-2019.

Ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε οτι βασικό κριτήριο για την ένταξη του δήμου στο πιλοτικό πρόγραμμα ήταν οτι είναι εκπαιδευτικά σωστό ενώ θα ωφεληθούν παιδιά που δεν μπορούσαν να εισαχθούν σε παιδικούς σταθμούς. Επομένως όπως τόνισε, εφόσων δεν θα υπάρξει στεγαστικό πρόβλημα, σύμφωνα με διαβεβαίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  το πρόγραμμα θα ωφελήσει τα παιδιά.

Στο συμβούλιο, τοποθετήκε και η εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων κ. Βογιατζή Δέσποινα, μέλος του ΔΣ εκπροσώπου εργαζομένου Ν.Χανίων.

Η κ. Βιογιατζή, ζητησε να μην ενταχθεί ο δήμος Χανίων στο πιλοτικό πρόγραμμα τη χρονιά 2018 -2019, γιατί θα αποδειχθεί οτι είναι μη εφαρμόσιμος καθώς θα υπάρξουν προβλήματα στέγασης των νηπιαγωγείων και ελλείψεις σοβαρές παιδαγωγικού, βοηθητικού προσωπικου και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.  Επεσήμανε οτι η συμμετοχή των παιδιών σε προσχολική εκπαίδευση είναι σωστή ωστόσο θα πρέπει να δοθεί περίοδος χάριτος ώστε να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν θα οδηγήσει σε κενές θέσεις και σε απώλεια θέσεων εργασίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Όπως σημείωσε, από τα στατιστικά στοιχεία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π του Δήμου Χανίων προκύπτει ότι τα 2/3 των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών, με την εφαρμογή του νόμου θα φύγουν από τους παιδικούς σταθμούς αν εφαρμοστεί ο νόμος, γεγονός που θα οδηγήσει σε κενές θέσεις και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Στις ανησυχίες εργαζομένων που παρίσταντο στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οτι η εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση θέσεων εργασίας στους παιδικούς σταθμούς, ο κ.Βάμβουκας απάντησε οτι ο δήμος θα κάνει οτι είναι δυνατόν για την διατήρηση των θέσεων εργασίας ενώ το αν θα υπάρξουν κενές θέσεις αυτό θα αποτελέσει σημείο που θα εξεταστεί με βεβαιότητα στο τέλος Μαίου.

Η δημοτική σύμβουλος, Νάνσυ Αγγελάκη, της δημοτικής παράταξης του κ.Σκουλάκη, απευθυνόμενη στο δήμαρχο Χανίων ανέφερε οτι προχώρησε σε μια απόφαση και τώρα ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να γίνει “συνένοχος” στην κακή διαχείριση που έκανε η δημοτική αρχή και που όπως παραδέχτηκε  η δημοσιευση της ΚΥΑ για συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα, δεν άφησε περιθώρια διορθωτικών κινήσεων.  “Η απόφαση είναι ειλημμένη και πάμε στο επόμενο βήμα”, κατέληξε η κ. Αγγελάκη.

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Πρωτοβουλίας 100/5” ‘Αρης Παπαδογιάννης, στην τοποθέτησή του στάθηκε αρχικά στο γεγονός οτι ο δήμαρχος δεν είχε λάβει το έγγραφο του συλλόγου εργαζομένων ενώ επεσήμανε οτι η δημοτική αρχή προχωρά για ακόμη μια φορά σε αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με εργαζομένους στους παιδικούς σταθμούς, με γονείς κτλ. Ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε οτι από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι φαίνεται οτι ο δήμος δεν θα είναι έτοιμος να συμμετέχει φέτος στο πρόγραμμα και τόνισε οτι οι διαβεβαιώσεις του δημάρχου οτι θα υπάρξει προσπάθεια να μην χαθούν θέσεις εργασίας των εργαζομένων στους παιδικούς, δεν αρκούν.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γιάννης Σαρρής, επεσήμανε οτι πολλές οικογένειες, λόγω κακής οικονομικής κατάστασης, δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και τόνισε οτι με το πρόγραμμα αυτό, 400 επιπλέον παιδιά να έχουν θέση δωρεάν σε προσχολική αγωγή και θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα να το εκμεταλλευτεί ο δήμος, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Παπαντωνάκης, αναφερόμενος το δήμαρχο Χανίων είπε οτι πάντα είναι “πρώτος εκ των προθύμων”(εννοώντας για να συμμετέχει σε προγράμματα) όπως τα ΣΔΙΤ, κτλ  ενώ θα έπρεπε εξ’αρχής η δημοτική αρχή να έχει διασφαλίσει πρώτα την μονιμοποίηση των εργαζομένων. Ο κ. Παπαντωνάκης σημείωσε οτι πάγια θέση του αποτελεί η πρόσβαση των παιδιών σε δημόσιους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και θα πρέπει η κυβέρνηση με διαδικασίες fast track να χρηματοδότήσει όλες τις δομές που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν το πρόγραμμα.

Ο Σεραφείμ Ρίζος της παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά”, σημείωσε οτι τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Χανίων και οι γονείς τους βρίσκονται κάθε χρόνο με την αγωνία αν θα εισαχθούν στους δημοτικούς σταθμούς ή αν θα πρέπει να απευθυνθούν στους ιδιώτες και θα πρέπει να διασφαλιστούν και οι μεν και οι δε, δηλαδή η μεταφορά των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση να συνοδεύεται από εξασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων.

Λίγο πριν τεθεί η πρόταση του δημάρχου προς ψηφοφορία, τρεις δημοτικές παρατάξεις, η δημοτική παράταξη του κ. Σκουλάκη, του κ. Παπαδογιάννη και του κ. Ρίζου, υπέβαλαν τις δικές τους προτάσεις για να τεθούν σε ψηφοφορία. Η κ. Αγγελάκη πρότεινε να υπάρξει δέσμευση οτι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, θα χρηματοδοτηθούν οι θέσεις από το δήμο  και να γίνει μείωση της αναλογίας  παιδιών ανά τμήμα. Ο κ. Παπαδογιάννης πρότεινε  να μην προτρέξει ο δήμος να ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα την τρέχουσα χρονιά ενώ ο κ.Ρίζος πρότεινε να υπάρξει πολιτική δέσμευση από την πλευρά του δήμου για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, τη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίσου χρόνου και την δέσμευση χρηματοδότησης από το δήμο Χανίων του προγράμματος.

Τελικώς, η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο καθώς συγκέντρωσε 18 ψήφους από τις 25 που απαιτούνταν.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook