Τα τελευταία χρόνια το κόκκινο κρέας έχει κάνει δυνατό comeback στη διατροφική μας συνείδηση, κυρίως χάρη στη μεγάλη δημοτικότητα που έχουν αποκτήσει οι πρωτεϊνικές δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Αν και το κόκκινο κρέας έχει υψηλή θρεπτική αξία, αφού παρέχει πολύτιμες πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα απαραίτητα συστατικά, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη συχνή κατανάλωσή του με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Κόκκινο κρέας & υγεία

«Η πολύ συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, η ανεβασμένη χοληστερόλη, οι παθήσεις του πεπτικού και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, ιδίως ορθοκολικού» αναφέρει η Αμερικανίδα διατροφολόγος Τζέσικα Κόρντινγκ. Και όλα αυτά τεκμηριώνονται από σχετικές επιστημονικές μελέτες εδώ και πολλά χρόνια.

Εν μέρει, ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά. Από την άλλη, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας περιέχει μια ουσία που ονομάζεται L-καρνιτίνη, η οποία προωθεί τον σχηματισμό πλάκας στην καρδιά, οδηγώντας έτσι σε καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Τέλος, το κόκκινο κρέας συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής στο έντερο, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο.

Ωστόσο, το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να μην καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.

Τα οφέλη του κόκκινου κρέατος

Από τα παραπάνω δεν πρέπει βιαστεί κανείς να συμπεράνει πως το κόκκινο κρέας έχει μόνο επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία. Έχει και σημαντικά οφέλη, γι’ αυτό και δεν είναι αναγκαίο να το βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας.

Μεταξύ άλλων, τα διάφορα είδη κόκκινου κρέατος παρέχουν μεγάλη ποσότητα των βιταμινών Β6 και Β3, οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, τον οποίο χρειαζόμαστε για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Όπως αναφέρει η Κόρντινγκ, το κόκκινο κρέας παρέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εξασφαλίζει την καλή διάθεση.

Η θερμιδική αξία και η περιεκτικότητα σε λιπαρά σε μία μερίδα κόκκινου κρέατος εξαρτώνται από το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, ένα μοσχαρίσιο φιλέτο σατομπριάν (85 γρ.) παρέχει 9 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα), ενώ ένα άπαχο φιλέτο λάπα ίδιου βάρους παρέχει 7 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα).

Ιδανική κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Σε ποια συχνότητα και ποσότητα πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε το κόκκινο κρέας ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη του χωρίς να βλάψουμε την υγεία μας;

Επίσημη σύσταση δεν υπάρχει, ωστόσο οι πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθυντήριες του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 10% των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνουμε, ενώ η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ) συνιστά η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών να μην υπερβαίνει τα 170 γραμμάρια την ημέρα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επιλέγουμε τις πρωτεΐνες από τα πουλερικά, το ψάρι ή τις φυτικές τροφές (π.χ. φασόλια) έναντι του κόκκινου κρέατος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τέλος, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) συνιστά η κατανάλωση μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 510 γραμμάρια την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου σε 6 μερίδες των 85 γρ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook