Σε κλίμα έντονης δυσπιστίας απέναντι στην βούληση της Ελλάδας για εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και όπως σημειώνει το in.gr, η συζήτηση -που συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη-εστιάσθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και στους στόχους για το 2012, στις αποκρατικοποιήσεις, στην πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και στα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, με ορισμένες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες να δυσπιστούν απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τη χώρα μας να προχωρήσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου (την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup) σε εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Αν και αναγνωρίσθηκαν τα εμπόδια που θέτει η βαθύτερη ύφεση στη δημοσιονομική προσπάθεια, ωστόσο τόνισαν πως προέχει η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των εκπρόσωπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθεί η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι εγγυήσεις που ζητά η Φιλανδία και το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.