Στην Κάτω Σαξονία, όπου και εντοπίστηκε το πρόβλημα, σφαγιάστηκαν 8000 κότες που είχαν τραφεί με μολυσμένη τροφή, ενώ περίπου χίλια αγροκτήματα όπου εκτρέφονται κοτόπουλα, χοίροι και γαλοπούλες έκλεισαν προληπτικά. Πιστεύεται ότι τα αγροκτήματα αυτά είχαν αγοράσει ζωοτροφή που περιείχε λίπος. μολυσμένο με διοξίνη.

Οι πρώτες αναφορές για αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στα μέσα Δεκεμβρίου και αυξήθηκαν ανησυχητικά την περασμένη εβδομάδα. 
 

 Σύμφωνα με τις αρχές, σε δύο αγροκτήματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καταγράφηκαν ποσότητες διοξίνης διπλάσιες του επιτρεπτού ορίου. Στο ένα από αυτά σφαγιάστηκαν 8000 κοτόπουλα που έφαγαν μολυσμένη τροφή. Υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 μολυσμένα αυγά έφτασαν στα ράφια των καταστημάτων αλλά, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, πολλές χιλιάδες από αυτά επιστρέφονται ή έχουν ήδη επιστραφεί. Στη Σαξονία υπάρχουν περισσότερα από 50.000 αγροκτήματα.

 Κατά τα φαινόμενα η διοξίνη έφτασε στη Γερμανία από έναν Ολλανδό προμηθευτή. Εξετάζεται όμως το πώς το μολυσμένο λίπος κατέληξε να γίνει ζωοτροφή.

  Η γερμανική εταιρεία Harles & Jentzsch ανακοίνωσε ότι ένας Ολλανδός προμηθευτής παρέδωσε το μολυσμένο λίπος το οποίο όμως προερχόταν από ένα εργοστάσιο βιοκαυσίμων που ανήκει στην επίσης γερμανική Petrotech AG. Επρόκειτο ουσιαστικά για υποπροϊόν της επεξεργασίας φοινικέλαιου, σογιέλαιου και ελαιοκράμβης. Η Petrotech δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.