Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση

Ο Δήμος Πλατανιά ,σε συνεργασία με το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης( Ε.Δ.Ε.Ε.Κ.), σχετικά με την ανάδειξη “ ΚΡΗΝΩΝ” του τόπου μας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά και σε συνεργασία με την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης (ΠΕΠΣΥ)  και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Πλατανιά με σκοπό το σμίξιμο των ανθρώπων για την από κοινού εργασία (ανάδειξη παραμελημένων μνημείων-κρηνών και χωριών του τόπου), ολοκλήρωσε  το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 21 και 22 Απριλίου 2018 στη Σπηλιά Κολυμβαρίου και στις Βρύσες Κυδωνίας το πρώτο μέρος της Προ-Συνεδριακής Δράσης «ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΟΝΤΑ» – Α Φάση Παρουσίασης του Εκπαιδευτικού/Κοινοτικού Προγράμματος «ΚΡΗΝΕΣ: Ένα Πολιτισμικό, Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Μονοπάτι Ζωής». 

Στη φάση αυτή της εκπαίδευσής τους οι επιμορφούμενοι, τα πολιτιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και οι απλοί πολίτες, κλήθηκαν να  κινητοποιήσουν τους συμπολίτες τους σχεδιάζοντας και οργανώνοντας συμμετοχικά τη δική τους τοπική γιορτή (φεστιβάλ) και παρουσιάζοντας στο πλαίσιό της μέρος του μέχρι τώρα εξάμηνου έργου τους. 

Ειδικότερα, τα στελέχη-επιμορφούμενοι της Δημοτικής Ενότητας Κολυμβαρίου μέσω  διαβούλευσης και ψηφοφορίας ανέδειξαν ως «χωριό-οικοδεσπότη» της Ενότητάς τους την Σπηλιά, όπου το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 διοργάνωσαν μία πολύ μεγάλη συνάντηση αναφορικά με την πορεία του έργου τους. Έργο που αφορά σε ένα προτεινόμενο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό μονοπάτι ως νέο-αναδυόμενο «από τα κάτω» ‘θεματικό τοπόσημο’ της περιοχής και που δυνητικά θα μπορεί να συνδέει είκοσι χωριά και είκοσι Κρήνες. Στη συνάντηση της Σπηλιάς πήραν μέρος πολίτες από όλες τις ενότητες του Δήμου, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, η Συντονίστρια του ΕΔΕΕΚ, Δρ. Χρύσα Τερεζάκη και ο τ. Πρόεδρος της ΠΕΠΣΥ κ. Στέλιος Κουνελάκης. Την ευθύνη παρουσίασης του προγράμματος της συνάντησης είχε ο διευκολυντής διαλόγου του ΕΔΕΕΚ στην Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου κ. Γιώργος Κανδαράκης, εκπαιδευτικός.

Μέσα από την αφηγηματική τεχνική στο πλαίσιο ενός οπτικού και ηχητικού αφηγήματος (τύπου ντοκιμαντέρ), την προσομοίωση διαλόγων αφηγηματικών συνεντεύξεων και την αναβίωση παλιών εθίμων (κρητικός γάμος και Κλήδωνας από νέους των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων)  οι παρευρισκόμενοι στο πλαίσιο της άτυπης γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων μπόρεσαν να ακολουθήσουν νοερά την πορεία του εκπαιδευτικού έργου της ομάδας Κολυμβαρίου και να ταξιδέψουν στα μονοπάτια της. Εντύπωση πραγματικά προκάλεσε η σύμπνοια και η συνέργεια των ανθρώπων σε όλες τις στιγμές του Φεστιβάλ με κορυφαία τη στιγμή του ανταμώματός τους στην λήξη της εκδήλωσης στις γνώριμα νοσταλγικές κρητικές τάβλες … 

Η τοπική γιορτή (Φεστιβάλ) στην Δημοτική Ενότητα Πλατανιά πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα, Κυριακή 22 Απριλίου 2018, κατόπιν διαβούλευσης και ψηφοφορίας των εκπαιδευόμενων-στελεχών  για την ανάδειξη του χωριού Βρύσες Κυδωνίας ως χωριού-οικοδεσπότη του Φεστιβάλ ‘Εσμιγιά’ με κριτήρια: την ιστορικότητα και αρτιότητα του μνημείου-Κρήνης, την αναγκαιότητα ανάδειξής του/της βάσει δυνατοτήτων ανάπτυξης του ευρύτερου πλαισίου, την ανάγκη προβολής ως χωριού και μιας Κρήνης με ταυτότητα και προοπτικές βιωσιμότητας. 

Στο παραπάνω πλαίσιο οι πολίτες-επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ποικιλότροπα τις φυσικές και πολιτισμικές ομορφιές του χωριού μέσω ανάβασης στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (παλιά Πέργαμος), κατάβασης στο φαράγγι της Κατσούνας, επίσκεψης στο Αστεροσχολείο του χωριού, παρακολούθησης κρητικών χορών από τον ‘Ψηλορείτη’ και συμμετοχής στις πολύτεχνες δράσεις αισθητοποίησης της ‘Νέας Βρύσης-Κρήνης’,  αρχιτεκτονικής του 1929. Η Κρήνη απέκτησε φωνή με την αφήγηση της συντονίστριας διαλόγου του ΕΔΕΕΚ για την Δημοτική Ενότητα του Πλατανιά κας. Μαρίας Μιχαήλ, εκπαιδευτικού και μέσω των αιτημάτων των εκπροσώπων των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Πλατανιά προς τον κ. Δήμαρχο, ενώ  κυριολεκτικά ταξίδεψε και δρόσισε τους παρευρισκόμενους διαβάτες μέσα από μύθους και αναπαραστάσεις (Νύμφες, έθιμο Πιρ πιρούνας) που αναβίωσαν οι παιδαγωγοί του ΕΔΕΕΚ και της Παιδαγωγικής Ομάδας του ‘Θεάτρου της Ημέρας’.  

Το γραφικό χωριό Βρύσες Κυδωνίας επισκέφτηκαν πολλοί «περιηγητές» μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκης, η αντιδήμαρχος Δήμου Αποκορώνου κα Αργυρώ Μπενάκη, η Προϊσταμένη Διά  Βίου Μάθησης και Απασχόλησης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κα. Κατερίνα Ζομπανάκη, η Συντονίστρια του Προγράμματος ‘ΚΡΗΝΕΣ’ Δρ. Χρύσα Τερεζάκη, το μέλος ΔΣ ΠΕΠΣΥ κ. Ιωάννης Γιακουμάκης, καθώς και πολλά πολιτιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη. 

Ο Δήμος Πλατανιά συγχαίρει πραγματικά όλους όσοι συμμετέχουν στο Εθελοντικό Κοινοτικό Πρόγραμμα Εμψύχωσης και Κοινοτικής Δράσης, την συντονιστική ομάδα δράσης και τους επιμορφούμενους-πολιτιστικά κι αυτοδιοικητικά στελέχη και πολίτες, αφού με κατάθεση ψυχής καταδεικνύουν εμπράκτως μια νέα προοπτική για την δικτύωση και τον εθελοντισμό, την συνοχή και ανάπτυξη των τοπικών τους κοινωνιών. 

Για τον λόγο αυτό και μαζί με τους λοιπούς συνδιοργανωτές προσκαλεί στην 1η Συνδιάσκεψη Πόλης «Κρήτη-Πλατανιάς, 2018» που θα πραγματοποιηθεί στις 4-6 Μαϊου 2018 στην ΟΑΚ, και στις προσυνεδριακές δράσεις του β κύκλου του Φεστιβάλ «Φέρνοντας τα χωριά κοντά» και το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο ως εξής: 

• Για την Δημοτική Ενότητα Βουκολιών,  στις 28 Απριλίου 2018 (στις 18.30-21.30) στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Βουκολιών με μία Παράσταση από τους πολίτες της  Δημοτικής Ενότητας, 

• Για την Δημοτική Ενότητα των Μουσούρων, στις 29 Μαϊου 2018 στα Μεσκλά (εκκίνηση στις 11.30 πμ) με μία περιβαλλοντική διαδρομή κάτω από τα δροσερά πλατάνια και δυνατότητα συνεύρεσης των πολιτών σε πικ νικ. 

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις. Καλώς να ορίστε!!!  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook