Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φρ. Παρασύρης για την ανάγκη στήριξης των αμπελουργών της Κρήτης, λόγω της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί η παραγωγή τους, εξαιτίας του περονόσπορου, αλλά και εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών.

Είναι γεγονός σημειώνει ο κ. Παρασύρης «ότι ορισμένες περιοχές της Κρήτης παρατηρούνται καταστροφές και μείωση της παραγωγής η οποία σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 100% (Ανατολική Κρήτη – κυρίως Σητεία και Ηράκλειο ).

Στα προβλήματα με τον περονόσπορο, και τις καιρικές συνθήκες, συνεχίζει ο κ. Παρασύρης, «έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αμπελουργός, όπως η διακοπή δανειοδότησης από τις τράπεζες, η πολύ χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος και η έλλειψη ρευστού στους συνεταιρισμούς και τις οινοβιομηχανίες».

Είναι αλήθεια επισημαίνει ο βουλευτής ότι «οι ζημιές ξεπερνούν φέτος κάθε πρόβλεψη και οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 6 χιλιάδες τόνους σε σύγκριση με 12 χιλιάδες τόνους πέρσι και 22 χιλιάδες τόνους πρόπερσι».

Μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο της σταφίδας και κυρίως των οινοσταφύλων με μεγάλους οινοποιούς να δηλώνουν πλήρη αδυναμία κάλυψης των αναγκών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παραγωγοί φέτος, άφησαν απροστάτευτα τα αμπέλια τους λόγω έλλειψης χρημάτων για τους ψεκασμούς αλλά και λόγω της απογοήτευσης που υπάρχει για τις χαμηλές τιμές πώλησης. Τα οινοστάφυλα πέρυσι έφτασαν να πωλούνται 9 λεπτά το κιλό, όταν 3 χρόνια πριν η τιμή πώλησης έφτανε τα 30 λεπτά.

Επειδή εκτιμάται ότι οι καταστροφές φέτος ειδικά στην ανατολική Κρήτη οφείλονται πολύ περισσότερο στις καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών παρά στον περονόσπορο, εγείρεται σε πολλές περιπτώσεις το δικαιολογημένο αίτημα για γενναίες αποζημιώσεις από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ.

Επειδή επίσης κορυφαίοι γεωπόνοι και ερευνητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα της αμπελουργίας στην Κρήτη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιλύεται μόνο μέσα από μια σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη νέα αναμπέλωση, πράγμα που απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση των αμπελουργών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτά ο κ. Παρασύρης τον αρμόδιο Υπουργό, εάν και σε ποιο βαθμό προτίθεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αμπελουργών όσον αφορά τις καταστροφές στην παραγωγή τους και όσον αφορά την ανάγκη για μια νέα σύγχρονη αναμπέλωση;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook