Συναγερμός και σε μονάδα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας- Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο

Λάβα από το ηφαίστειο Κιλαουέα στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, έφτασε σε μονάδα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τρέχουν να την απενεργοποιήσουν για να αποτρέψουν πιθανή διαρροή τοξικών αερίων.

Ο συναγερμός σήμανε στη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι εργαζόμενοι έτρεχαν να κλείσουν το 11ο και τελευταίο πηγάδι της μονάδας Puna Geothermal Venture (PGV), στην οποία παράγεται περίπου το 25% του ρεύματος που ηλεκτροδοτεί το Μεγάλο Νησί.

Ήταν ακόμα μία πρόκληση καθώς οι γεωλόγοι προειδοποιούν για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα εκτοξεύοντας στον αέρα σύννεφο στάχτης.

Η μονάδα έκλεινε σταδιακά μετά την αρχή των εκρήξεων, στις 3 Μαΐου, καθώς ολοένα περισσότερες ρωγμές στο έδαφος προκαλούσαν προβλήματα σε γειτονιές και δρόμους στην αριστερή άκρη του Κιλαουέα. Μέσα σε μία εβδομάδα, σχεδόν 230.000 λίτρα του εύφλεκτου χημικού πεντανίου, που ήταν αποθηκευμένο στη μονάδα, απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Τα πηγάδια της μονάδας φτάνουν σε βάθος σχεδόν 2.500 χιλιομέτρων στο έδαφος, έχοντας πρόσβαση σε πολύ ζεστό νερό και ατμό, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας

Εντωμεταξύ, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων ανατολικά της μονάδας, ποτάμια λάβας έφτασαν στον ωκεανό. Το αποτέλεσμα ήταν αφενός να αποκλειστεί η Highway 137, μία από τις βασικές διεξόδους από την επικίνδυνη περιοχή, αφετέρου η έκλυση τοξικών αερίων, ατμών και άλλων σωματιδίων από την επαφή της λάβας με το νερό. Όπως εξηγεί το Reuters, η εισπνοή των αερίων αυτών μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία.

«Εάν βρισκόταν κάποιος κοντά στο σημείο, λόγω των πολλών οξέων, θα είχε πρόβλημα στα μάτια, τη μύτη και την αναπνευστική οδό αλλά και το δέρμα» τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Τα αέρια αυτά είχαν σκοτώσει δύο ανθρώπους όταν ένα ποτάμι λάβας είχε φτάσει στην ακτή το 2000.

Οι γεωλόγοι προειδοποιούν πως η δραστηριότητα του Κιλαουέα περνά πλέον σε πιο βίαια φάση, εκτοξεύοντας μεγαλύτερου όγκου βράχια.

Τουλάχιστον 22 σπίτια και άλλα κτίσματα έχουν καταστραφεί, ενώ καταγράφηκε κι ένας σοβαρός τραυματισμός άνδρα, που καθόταν στο μπαλκόνι του και τον χτύπησε μια μπάλα λάβας.

Δύο χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της λάβας αλλά και των επιπέδων των τοξικών αερίων, που τριπλασιάστηκαν το τελευταίο 2ήμερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook