Το δικό τους γυάλινο «φρεντοπότηρο» με μόνιμο καλαμάκι θα αποκτήσουν την Κυριακή 260 κάτοικοι. Η Σίκινος μετατρέπεται στο πρώτο ελληνικό νησί που λέει «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι.

Ομως η «πράσινη» Σίκινος δεν μένει μόνο εκεί και με τη βοήθεια του κοινωφελούς ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη θα προσπαθήσει εν όψει καλοκαιρινής σεζόν να απομακρύνει όλα τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσει με βιοδιασπώμενα. Την ελληνική αρχή, έκανε η Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, η οποία αντιπροσωπεύει το 80% των εταιριών του κλάδου, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ότι παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες -είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό τη σταδιακή κατάργησή τους.

Αν και η εικόνα του πρίγκιπα Καρόλου να πίνει το φρέντο καπουτσίνο και να γεμίζει με αφρόγαλα, αρνούμενος να χρησιμοποιήσει πλαστικό καλαμάκι, προξένησε διάφορα σχόλια, ωστόσο η πρωτοπορία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει απαγορεύσει τη χρήση τους, έρχεται σιγά σιγά και στην Ελλάδα. Το παράδειγμα του πρίγκιπα Καρόλου μιμήθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, επιλέγοντας να πιει τον καφέ του από το ποτήρι. Σταδιακά αυξάνονται και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν είτε βιοδιασπώμενα καλαμάκια είτε προσφέρουν μειωμένες τιμές σε όσους έρχονται με το ποτήρι τους για καφέ και δεν χρησιμοποιούν πλαστικά μίας χρήσης.

Στη Σίκινο, η ομάδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change», θα φτάσει το Σάββατο ξεκινώντας ένα τριήμερο δράσεων αλλά κυρίως συζητήσεων με επιχειρηματίες και φορείς της πόλης κλείνοντας μαζί τους συμφωνητικά!

Κάθε συμφωνητικό το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του ιδρύματος και των ξενοδοχείων, μπαρ, εστιατορίων και καφέ του νησιού θα επιτρέψει στο ίδρυμα να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα πλαστικά καλαμάκια με βιοδιασπώμενα και επειδή είναι και η αρχή της σεζόν και πολλές επιχειρήσεις τώρα ξεκινούν τις παραγγελίες τους, το Ιδρυμα Λασκαρίδη θα πραγματοποιήσει για αυτές «πράσινες» παραγγελίες βιοδιασπώμενων πλαστικών. Η Σίκινος έκανε την αρχή, όμως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

«Με χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα SEA CHANGE στο νησί μας. Σε συνέχεια της αέναης προσπάθειάς μας για τη μείωση του πλαστικού στη Σίκινο και την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων, μετά την εκστρατεία αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας, φέτος επικεντρωνόμαστε σε άλλα πλαστικά μίας χρήσης, όπως το πλαστικό καλαμάκι, και αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Ευχαριστούμε θερμά το ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, που για δεύτερη χρονιά ξεκινά το πρόγραμμά του από τη Σίκινο», δήλωσε ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης.

Από μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, η εκτελεστική διευθύντρια δρ Αγγελική Κοσμοπούλου ανέφερε ότι «τα πλαστικά μίας χρήσης είναι ένα από τα πιο επιβαρυντικά είδη για το περιβάλλον. Ενα πλαστικό καλαμάκι ή κύπελλο χρησιμοποιείται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Το πρόγραμμα SEA CHANGE προτρέπει τους κατοίκους των Κυκλάδων να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για την εξάλειψη των πλαστικών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Σίκινος είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα που λέει “Oχι” στο πλαστικό καλαμάκι – και πιστεύουμε πως και άλλοι δήμοι θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά του. Η μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως το καλαμάκι, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί».

Η καταστροφή σε αριθμούς

8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού (τουλάχιστον) κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα σε όλον τον κόσμο

200 χρόνια χρειάζονται για να διασπαστεί ένα καλαμάκι το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον

1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες,, πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.

11ο στη λίστα απορριμμάτων στις θάλασσές είναι το πλαστικό καλαμάκι

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook