Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και αξιόπιστο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικητής της ΕΤΕ Ράπανος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Συμπλήρωσε πως τον Αύγουστο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ράπανος, τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα αγγίζουν τα 48 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (αδυναμία καταβολής δόσης πέραν του τριμήνου) στο τέλος του 2010 έφθασαν το 10% και φέτος «αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα».

Από την άλλη, ωστόσο, σε ένα υπόλοιπο 689.000 δανείων ύψους 254 δισ. οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει δάνεια ύψους 20 δισ., η μείωση της πιστωτικής επέκτασης είναι μικρότερη της πτώσης του ΑΕΠ (-1,2% έναντι -5%) και η αύξηση των καταθέσεων τον μήνα Αύγουστο ανέβηκε στο 1,5 δισ. δεδομένα που εμπνέουν αισιοδοξία.

«Οι τράπεζες κάναμε λάθη, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απεδείχθη πολύ υγιές. Σε άλλες χώρες, τα δάνεια που δόθηκαν ήταν στο 700% του ΑΕΠ, ενώ εδώ μόνον στο 100%. Το κράτος δεν μπήκε να σώσει ούτε μία ελληνική τράπεζα. Είναι σωστό ότι το τραπεζικό σύστημα αποκόμισε κέρδη, αλλά δείτε πού τα επένδυσε.

» Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια, όλες οι τράπεζες είναι ένα ευρύτατο δίκτυο. Παρά τα stress test, δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα. Μακάρι να επιστρέψουν τα χρήματα των καταθετών για να έχουμε πόρους να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία.

Τόνισε όπως αναφέρει το in.gr, πως οι τράπεζες δεν πήραν 90 δισ. από το κράτος ως εγγυήσεις, αλλά 62 δισ. και η υπόλοιπη ρευστότητα εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «με δικά μας ενέχυρα», ανέφερε.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των καταθετών, για να βοηθήσουμε κι εμείς περισσότερο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook