Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 300 δισ. δολαρίων σε κρατικές δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις με τη μορφή κινήτρων σε επιχειρήσεις με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που βλέπει τους αμερικανούς πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομική του διακυβέρνηση και τη δημοτικότητά του να πέφτει στα χαμηλότερα ποσοστά από τότε που εξελέγη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Νέα, οι Ρεπουμπλικανοί ήδη αντιδρούν, αφήνοντας μικρά περιθώρια στην έγκριση σχετικού νομοσχεδίου.

Η σημερινή ομιλία του Ομπάμα σε μια σπάνια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου – από το 1990 μόνο πέντε φορές ο πρόεδρος έχει ζητήσει να μιλήσει και στα δύο νομοθετικά σώματα μαζί – θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση και θα αποτελεί γι\’ αυτόν μια προσπάθεια να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις. Σε αυτήν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, θα εξηγεί πώς θα εξοικονομηθούν τα 300 δισ. δολ. τα οποία θα δοθούν για τη δημιουργία υποδομών, για βοήθεια στις πολιτειακές και τοπικές αρχές, αλλά και για φορολογικές ελαφρύνσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανεργία η οποία παραμένει άνω του 9%.

 Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ η βοήθεια προς τις πολιτειακές και τοπικές αρχές θα βοηθήσει να σταματήσουν οι απολύσεις εκπαιδευτικών και νοσηλευτών, ενώ δεν αποκλείεται ο Ομπάμα να προτείνει και ενίσχυση των βοηθημάτων σε όσους παραμένουν άνεργοι επί πολύ καιρό. Οι βοηθοί του αμερικανού προέδρου έχουν αρνηθεί να δώσουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα εκτός από το ότι «θα έχει μια γρήγορη και θετική επίδραση» στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο που το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό. «Χρειάζεται να κάνουμε κάτι που θα έχει άμεση επιρροή στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», περιορίσθηκε να πει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ. Οι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν τον Ομπάμα επειδή δεν τους συμπεριέλαβε στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο πριν από την αποψινή του ομιλία και άφησαν να εννοηθεί ότι οποιοδήποτε σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει πολύ δύσκολα από το Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν το ένα σώμα, τη Βουλή.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος θα προτείνει πολλά τα οποία όταν τα κοιτάξει κάποιος ένα ένα θα ακούγονται πολύ ωραία. Ομως είμαι εξίσου βέβαιος ότι συνολικά θα είναι άλλη μια αποτυχημένη προσέγγιση», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του κόμματός του να βάλει εμπόδια σε οποιοδήποτε σχέδιο του Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού εμπλεκόμενος σε μια έντονη διαμάχη με τους Ρεπουμπλικανούς για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, η οποία κατέληξε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor\’s, και τώρα θα πρέπει να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να υποστηρίξουν νέες δαπάνες, για τις οποίες πολλοί ήδη έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους.

Λόγω της πολιτικής πόλωσης στην Ουάσιγκτον βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ειδικών ότι η πολυαναμενόμενη ομιλία δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά. «Η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί σύντομα», παρατηρεί ο αναλυτής Τσάρλι Κουκ. «Ο Ομπάμα και το επιτελείο του μάλλον θέλουν να τεστάρουν τι μπορούν να συμφωνήσουν με τους Ρεπουμπλικάνους – και αυτό θα φανεί μετά την ομιλία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook