Για μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και μεγάλες περικοπές κάνει λόγο σε άρθρο της η Wall Street Journal , λέγοντας πως τα νέα αυτά μέτρα θα φέρουν οριστική ρήξη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κομματικής του βάσης.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου σε μια ύστατη προσπάθεια μείωσης των δημοσίων δαπανών μετά το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων εταίρων της που διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αποδεσμεύσουν την 6η δόση αν η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τους στόχους της.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει πλέον πρωτοφανείς απολύσεις στον δημόσιο τομέα και περικοπές σε προνόμια δημοσίων υπαλλήλων, κινήσεις που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν την ελληνική πολιτική κουλτούρα, αλλά και να κόψουν τους δεσμούς του ΠΑΣΟΚ με τον σκληρό πυρήνα της κομματικής του βάσης. Σημειώνεται, ότι στην αρχική αξιολόγησή της η τρόικα διαπίστωσε σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης ζητώντας νέα μέτρα ύψους 1,7 δις. ευρώ.

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με το capital.gr, μάλιστα κάνει λόγο για τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, ειδικά μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση της τρόικας, ενώ υπογραμμίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα εξαντληθούν σε λίγες εβδομάδες, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Δεδομένου του ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι αμφίβολη και ότι η κυβέρνηση ξεμένει από μετρητά σε 25 μέρες, τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα», φέρεται να δήλωσε Έλληνας υπουργός εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι οι συναντήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν με επιτυχία και τελικά θα εγκριθεί η επόμενη δόση.