Το NATO προτίθεται να συνεχίσει την αποστολή του στη Λιβύη όσο υπάρχει οποιαδήποτε απειλή από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του NATO \’Αντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα ότι αφού η απειλή εξαλειφθεί η συμμαχία ια διατηρήσει μόνον έναν υποστηρικτικό ρόλο.

«Το NATO και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν την αποστολή για όσο η απειλή παραμένει, όμως ούτε ένα λεπτό αργότερα», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Πάουλου Πόρτας.

«Ο Καντάφι και τα απομεινάρια του μηχανισμού του πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει τίποτε που θα μπορούσαν να κερδίσουν από τη συνέχιση των μαχών», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο λίβυος πρώην ηγέτης δεσμεύτηκε ότι θα κατανικήσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο–που ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας — σε τηλεφωνική του επικοινωνία με συριακό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ράσμουσεν είπε ότι η αποστολή του NATO στη Λιβύη απέτρεψε μια σφαγή. «Αποτρέψαμε μια σφαγή του λιβυκού λαού, σώσαμε πολυάριθμες ζωές και πλέον εναπόκειται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και στο λιβυκό λαό να διαμορφώσουν ένα μέλλον για τη χώρα και να εγγυηθούν μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία», δήλωσε.

«Η επιχείρησή μας στη Λιβύη υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία, δράσαμε βάσει της εντολής του ΟΗΕ με στόχο να προστατεύσουμε τους άμαχους», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, αναμενόταν σήμερα στην Τρίπολη, για την πρώτη του επίσκεψη στην πρωτεύουσα μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι ύστερα από έξι μήνες εμφυλίου πολέμου.

Ο Τζιμπρίλ, επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας της μεταβατικής κυβέρνησης που έχει ορίσει το Συμβούλιο, ο Νάτζι Μπαρακάτ, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Ελεύθερη Λιβύη ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50.000 τραυματίστηκαν στον εμφύλιο, επικαλούμενος στοιχεία από νοσοκομεία, τοπικούς αξιωματούχους και διοικητές των εξεγερμένων.

«Θα έχω μια πλήρη καταμέτρηση σε μερικές εβδομάδες», είπε ο Μπαρακάτ, σημειώνοντας πως τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι αγνοούνται και είτε πιστεύεται πως είναι νεκροί είτε κρατούνται αιχμάλωτοι σε πόλεις που ελέγχουν δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook