Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν ετησίως στη Ζιμπάμπουε λόγω ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό HIV, συχνά επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή, η οποία παρατείνει τη ζωή των φορέων, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Χέραλντ.

\”Περίπου 6.000 με 7.000 παιδιά πεθαίνουν ετησίως λόγω του ιού HIV και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία\”, δήλωσε ο Πίτερ Σάλαμα επικεφαλής της UNICEF στη Ζιμπάμπουε.
Η έλλειψη τεχνολογικών μέσων έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην εξετάζονται για τον ιό HIV, σημείωσε επίσης ο Σάλαμα, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η Herald.

\”Είναι σημαντικό να έχουμε μια διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, καθώς το 50% αυτών των παιδιών που δεν έχει υποβληθεί σε εξετάσεις δεν θα μπορέσει να φτάσει την ηλικία των 2 ετών\”, υπογράμμισε ο ίδιος σε ομιλία του σε διάσκεψη για το AIDS στη Χαράρε.

Περίπου ένας στους επτά κατοίκους της Ζιμπάμπουε είναι φορέας του ιού HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS.

Σύμφωνα με τo Παιδιατρικό Ίδρυμα Ελίζαμπεθ Γκλέιζερ στις ΗΠΑ, περίπου το 13% των εγκύων στη Ζιμπάμπουε είναι φορείς του ιού HIV.

Ωστόσο το σχετικά υψηλό κόστος της ιατρικής περίθαλψης και η κακή οικονομική κατάσταση εν γένει έχει ως αποτέλεσμα πολλές γυναίκες ή να γεννούν στο σπίτι τους ή να μην επισκέπτονται ποτέ ξανά το νοσοκομείο για εξετάσεις μετά τον τοκετό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook