Η ευρωζώνη, όπως όλα δείχνουν,  αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα με τους κρατικούς δανειστές να απειλούν εμφανώς την ελληνική κυβέρνηση με διακοπή της βοήθειας, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που αφορούν στην λιτότητα.

Το «καμπανάκι» όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο protothema.gr,  χτύπησε πρώτος χθες στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «σοβαρή», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί η έκτη δόση του τρέχοντος δανείου αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της. Αυτό, σημείωσε, είναι απαραίτητο προκειμένου να είναι θετικό το πόρισμα των ελεγκτών της τρόικα. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα μπορούσαν «να προκύψουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες – ακόμη και ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τόνισε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα έχει τελειώσει και ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πιστά και άμεσα το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Να κατευνάσουν ωστόσο τα πνεύματα προσπάθησαν οι μετέπειτα δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΕ κ. Αμ. Αλταφάζ, ο οποίος είπε ότι δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι δεν προβλέπεται τέτοια δυνατότητα από τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο λόγος του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις, ο οποίος αναφέρει με τη σειρά του ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε οριακό σημείο τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Όλα αυτά φουντώνουν τις φήμες που θέλουν τη χώρα μας να βρίσκεται ένα βήμα πριν απο την οικονομική κατάρρευση, με το σενάριο η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με μερική στάση πληρωμών τον Οκτώβριο στο Δημόσιο – εκτός μισθών και συντάξεων – σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής της 6ης δόσης, να δείχνει άκρως ρεαλιστικό.

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν καλύψει με νέα μέτρα το δημοσιονομικό «κενό» ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε δε θα δοθούν τα 8 δισεκατομμύρια της δόσης.

Την ίδια ώρα «στερεύει» και η πηγή των εντόκων γραμματίων. Χθες, Πέμπτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορούσε να αντλήσει από τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές που είχαν γίνει στα έντοκα γραμμάτια της Τρίτης, το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τράπεζες όμως παρείχαν μόνο τα 155 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook