\”Αφού διευκρινίσω για μία ακόμη φορά ότι άλλο είναι χρέος και άλλο οικονομικές υποχρεώσεις θα ήθελα να τονίσω ότι: Η οικονομική κατάσταση ενός Δήμου απεικονίζεται με την συνεκτίμηση τριών στοιχείων που είναι οι Οικονομικές υποχρεώσεις, το Ταμειακό υπόλοιπο και τα αποθέματα και τρίτον οι απαιτήσεις από οφειλέτες. Η απλή αναφορά των οικονομικών υποχρεώσεων είναι αποπροσανατολιστική και προφανώς εξυπηρετεί άλλους σκοπούς\”.

Τα παραπάνω επεσήμανε σε δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Χανίων κ.Κυριάκος Βιρβιδάκης παραθέτοντας και \”ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Στον πρώην Δήμο Χανίων στις 31/12/2010 το σύνολο αποθεμάτων απαιτήσεων και ταμειακού υπολοίπου ήταν 18.311.707,68 € ενώ το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων ήταν 5.673.764,97 €.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης παρουσιάζοντας την απογραφή έναρξης της 1/1/2011 των Δήμων όλης της χώρας αναφέρθηκε σε τέσσερις αριθμούς:

1) Δάνεια Δήμων 1.891.098,604 €
2) Υποχρεώσεις Δήμων 1.269.756,697 €
3) Απαιτήσεις Δήμων 1.878.386,170 €
4) Διαθέσιμα (ταμείο και καταθέσεις) 735.700,436 €

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην Υπ. Εσωτερικών στις αρχές Μαΐου ο δανεισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είναι το 0,7% του Δημοσίου χρέους ενώ οι συνολικές δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Ελλάδα αποτελούν το 5,8% των δημοσίων δαπανών και το 3,1% του ΑΕΠ κατατάσσοντας τη χώρα μας στη τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Μάλτα και τη Κύπρο.  

Είναι προφανές ότι μετά τις ενδοκυβερνητικές κόντρες για τα ταξί έχουμε ένα νέο επεισόδιο μεταξύ του πρώην και του νυν Υπουργού Εσωτερικών με θύμα αυτή τη φορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Για τις εκλογές στην ΚΕΔΕ

Επίσης ο κ.Βιρβιδάκης αναφορικά με την επικείμενη πρώτη Γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αναφέρει τα εξής :

«Επειδή σε κάποια δημοσιεύματα αναφέρονται λανθασμένα στοιχεία σχετικά με τις αρχαιρεσίες για τα νέα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είμαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω τα εξής:

 Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Π.Δ. 75 \”Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας\” περιέχει αντιδημοκρατικές διατάξεις και χαρακτηρίζεται από προσπάθεια αποκλεισμού τμήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όμως, πουθενά δεν προσδιορίζει ότι οι 175 Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα προέρχονται από συγκεκριμένους Δήμους.

Θέλω να πιστεύω ότι τα παραπάνω δημοσιεύματα οφείλονται σε λανθασμένη ερμηνεία-ενημέρωση και δεν εξυπηρετούν άλλους σκοπούς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook