Υστερα από αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Interpol εξέδωσε πριν από λίγο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ Ισλάμ και του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντάλα αλ Σενούσι. Και οι τρεις καταζητούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Διεθνές Δικαστήριο είχε εκδώσει εντάλματα εναντίον των τριών τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τώρα ζητάει για πρώτη φορά τη συνδρομή της Interpol, που με επείγον σήμα της («κόκκινος συναγερμός») προς τις 188 χώρες που είναι μέλη της ζητάει την άμεση σύλληψή τους.

Στόχος του σήματος αυτού είναι να «περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα των τριών ανδρών να περνούν τα σύνορα άλλων χωρών και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που θα συμβάλει στον εντοπισμό και τη σύλληψή τους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Interpol.

Καταφύγιο στο Νίγηρα

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, κι άλλοι αξιωματούχοι του καθεστώτος βρήκαν καταφύγιο στον Νίγηρα. Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ αυτών είναι και ο στρατηγός Αλί Κανά, στενός συνεργάτης του Καντάφι και αρμόδιος για τα στρατεύματα στον Nότο.

Πηγές από τον Νίγηρα δήλωσαν στο Reuters ότι πρόκειται συνολικά για 14 άτομα που κατέφυγαν στην πόλη Αγκαντέζ. Ανάμεσά τους είναι τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων και δύο στρατηγών. Περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι οι τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαμένουν σε ξενοδοχείο συμφερόντων του Καντάφι στην πόλη Αγκαντέζ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση του Νίγηρα. Ήδη στην ίδια χώρα βρίσκονται κι άλλοι συνεργάτες του λίβυου ηγέτη, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, Μανσούρ Ντάο.

Ο Νίγηρας έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί λίβυους αξιωματούχους στο έδαφός του για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως δέχεται έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να παραδώσει όσους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χρήματα στους εξεγερμένους

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να «ξεπαγώσει» 1,4 δισ. δολάρια για την ενίσχυση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, τα χρήματα θα διατεθούν στο Συμβούλιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τρόφιμα και φάρμακα, για την ενίσχυση των σχολείων και την καταβολή δεδουλευμένων.

Η αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη μεταφορά χρημάτων.

Τον Αύγουστο οι ολλανδικές αρχές μετέφεραν 100 εκατ. δολάρια, από τους παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς του καθεστώτος, προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αγορά και αποστολή φαρμάκων προς τη Λιβύη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook