Πολλές νέες μητέρες αισθάνονται άγχος σχετικά με τη φροντίδα του μωρού τους. Ωστόσο, ορισμένες φορές το άγχος μπορεί να μετατραπεί σε εμμονή σχετικά με όλα όσα μπορούν να γίνουν λάθος.

Ειδικοί ονομάζουν την κατάσταση επιλόχειο ψυχαναγκαστική διαταραχή. Μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες να λάβουν τεράστια μέτρα για να εμποδίσουν το φόβο τους να πραγματοποιηθεί, όπως να πλένουν συνέχεια το μωρό λόγω των φόβων μικροβίων ή να αποφύγουν να κρατήσουν το μωρό από φόβο ότι θα τους πέσει.

Αν και η επιλόχειος κατάθλιψη αξίζει μεγαλύτερη προσοχή, η επιλόχειος εμμονή μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για τη μητέρα και το παιδί, δήλωσε η Kiara Timpano, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Η ερευνήτρια, δήλωσε ότι είναι πολύ φυσιολογικό μέρος της μητρότητας να επιθυμεί να προστατεύσει η γυναίκα και να κρατήσει υγιές το παιδί της. Αυτό που συμβαίνει με την εμμονή είναι ότι η φυσιολογική επαγρύπνηση αυξάνεται υπέρμετρα. Όχι μόνο ανησυχούν υπερβολικά οι μητέρες αλλά φορτίζονται τόσο από τις σκέψεις τους που προσπαθούν να τις ελέγξουν μέσω τελετουργικών ή επαναληπτικών συμπεριφορών.

Περίπου 1 στους 100 ενήλικες έχει τη διαταραχή, δήλωσε η Timpano. Ο ακριβής υπολογισμός του αριθμού των μητέρων που έχουν τη συγκεκριμένη εμπειρία είναι δύσκολος, αλλά ερευνητές δήλωσαν ότι κυμαίνεται από 2 έως 9%, με συμπτώματα από ελαφρά ως σοβαρά.

Δεν είναι γνωστή η αιτία, αλλά γυναίκες που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές ή εμμονές πριν γεννήσουν είναι περισσότερο ευάλωτες, δήλωσε η Timpano. Η γέννηση ενός παιδιού είναι τεράστια μεταβατική περίοδος, που συνοδεύεται από τεράστιες ορμονικές και άλλες σωματικές αλλαγές, που πιθανόν συμβάλλουν.

Η Timpano επέλεξε 71 μητέρες που ανέφεραν ότι είχαν σημαντικό άγχος, αλλά όχι αγχώδη διαταραχή πριν τον τοκετό.

Οι μητέρες παρακολούθησαν είτε μια τακτική τάξη εκπαίδευσης στη φροντίδα ενός παιδιού είτε μια τάξη που δίδασκε τα προειδοποιητικά σημάδια της εμμονής και τεχνικές αντιμετώπισης των συμπτωμάτων. Παρακολουθήθηκαν στον 1 και στους 3 και 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Μητέρες στην τάξη παρέμβασης είχαν λιγότερο άγχος και εμφάνισαν καλύτερες ιδιότητες αντιμετώπισης των σκέψεων σε σχέση με τις μητέρες στην τακτική τάξη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Psychiatric Research’.

Αυτό που ξεχωρίζει τις γυναίκες με τάση για εμμονή από τις υπόλοιπες περιλαμβάνει ορισμένους τρόπους να σκέφτονται τα γεγονότα, δήλωσε ο ειδικός Eric Storch, του University of South Florida.

Για παράδειγμα, πολλές μητέρες, μπορεί να έχουν μια ενοχλητική σκέψη, όπως ότι το μωρό θα πνιγεί ξαφνικά κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Ωστόσο, για τις μητέρες με εμμονή, αντί η σκέψη να είναι περαστική επαναλαμβάνεται μέχρι να αρχίσουν να φοβούνται ότι θα συμβεί στην πραγματικότητα, δήλωσε ο ειδικός.

Η ψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αν και η συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Ορισμένες γυναίκες έχουν επίσης κατάθλιψη εκτός από επιλόχειο ψυχαναγκαστική διαταραχή, έτσι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί ενδεχομένως να περιορίζουν τα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook