Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα τη χρήση βιοεμπνεόμενων υλικών για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (φωτοβολταϊκά) ή για άμεση παραγωγή υδρογόνου θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στο ξενοδοχείο Port Platanias στις 12 με 17 Σεπτεμβρίου.

Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική καθώς και η παραγωγή υδρογόνου τόσο για καύσιμο όσο και έμμεσα για παραγωγή ενέργειας αποτελούν πλέον μια παγκόσμια προτεραιότητα αλλά και αναγκαιότητα.

Είναι από τις δύο κύριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας που διαθέτει ο πλανήτης μιας και τα μέχρι τώρα βασικά αποθέματα για την παραγωγή ενέργειας ελαττώνονται ενώ οι ανάγκες παγκοσμίως αυξάνονται. Επίσης, πηγές όπως η πυρηνική ενέργεια αποδείχθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνες (βλέπε το παράδειγμα της Ιαπωνίας) και πολλές χώρες (με πρώτη την Γερμανία) αποφάσισαν να μη συνεχίσουν σε αυτό τον τομέα τις δραστηριότητές τους για ηλεκτρικό ρεύμα ή γενικά για παραγωγή ενέργειας.

H Κρήτη ιδανικό μέρος για τέτοιες εφαρμογές

Η Κρήτη με την μεγάλη της ηλιοφάνεια αποτελεί το ιδανικό μέρος για τέτοιες εφαρμογές, τόσο ερευνητικά όσο πιλοτικά αλλά και για την υλοποίησή τους. Το μικρό, αριθμητικά, ερευνητικό της δυναμικό στο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι εξαιρετικά δραστήριο και βρίσκεται σε εγρήγορση αλλά και σε επικοινωνία μεταξύ τους.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί ένα στοίχημα και μια ευκαιρία ώστε να βρεθούν όλοι οι φορείς μαζί όπως και πράγματι συμβαίνει! Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΒIOSOLENUTI και το εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας με τους συνεργάτες του στο Τμήμα Υλικών, ΤΕΙ και Forth, η περιφέρεια Κρήτης με το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης βρίσκονται μαζί σε αυτή την εκδήλωση, και προσκαλούν όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό να παρακολουθήσουν το συνέδριο και με την ευκαιρία να συζητήσουν κοινές δράσεις τόσο ερευνητικά όσο και σε παραγωγικές μονάδες.

Η ομάδα της Κρήτης με επικεφαλής τον Α. Γ. Κουτσολέλο καθηγητή του Τμήματος Χημείας μαζί με τους καθηγητές της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Dirk Guldi (Γερμανία), Roger Guilard, Réglier Marius (Γαλλία), Ivano Bertini (Iταλία), Daniel Gryko (Πολωνία), Νίκο Ταγματάρχη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Παναγιώτη Αργείτη (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και τον M. Graetzel (Ελβετία) κατόρθωσαν να έχουν την συμμετοχή των σημαντικότερων παγκοσμίως ερευνητών-καθηγητών στο αντικείμενο σαν προσκεκλημένους ομιλητές:

Balaban Silviu T. University Paul Cézanne, Marseille (France),
Bernhard Stefan Carnegie Mellon University, (USA),
Constable Edwin The University of Basel, (Switzerland),
Eisenberg Rich University of Rochester, (USA),
Falaras Polykarpos NCSR Demokritos, Athens (Greece),
Fukuzumi Shunichi Ozaka University, (Japan),
Graetzel Michael, Ecole Polytechnique de Lausanne, (Switzerland),
Gray Harry B. California Institute of Technology, Caltech (USA),
Guldi Dirk M. Universitat Erlangen-Nurnberg, (Germany),
Gryko Daniel Polish Academy of Sciences, Warsaw (Poland),
Hasobe Taku Keio University, (Japan),
Hupp Joseph Northwestern University, (USA),
Kymakis Emmanuel Technological Educational Institute of Crete, (Greece),
Lianos Panagiotis University of Patras, (Greece),
Logothetidis Stergios University of Thessaloniki, (Greece),
Majima Tetsuro SANKEN, Osaka, (Japan),
Papaconstantinou Elias NCSR Demokritos, Athens, (Greece),
Privalov Timofei Stockholm University, (Sweden),
Ward D. Michael University of Sheffield, (UK),
Weinstein Julia University of Sheffield, (UK),
Sun Licheng Royal Institute of Technology, (Sweden),
Torres Tomas Universidad Autónoma de Madrid, (Spain),
Tron Thierry University Paul Cézanne, Marseille (France),
Tsoutsos Theocharis Technical University of Crete, (Greece).

Τελικά υπάρχει συμμετοχή από 23 χώρες και πάνω από 100 επιστήμονες από τα πεδία της έρευνας με στόχο την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας. Όλοι τους έχουν αποδεχθεί και θα δώσουν το «παρών» στη σημαντική αυτή εκδήλωση. Αναμένεται να υπάρχει μια μεγάλη συμμετοχή επιστημών σχετικών με τις τελευταίες έρευνες σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε από τους ομιλητές τον καθηγητή Michael Graetzel από την Ζυρίχη (EPFL) πατέρα των τρίτης γενειάς φωτοβολταϊκών (Dye Sensitized Solar Cells, DSSC), τον καθηγητή Rich Eisenberg από το Rochester της Αμερικής, πρωτοπόρο σε συστήματα παραγωγής Υδρογόνου και το καθηγητή Harry Gray από το Caltech (αμερική) ο σημαντικότερος επιστήμονας παγκοσμίως σε θέματα μεταφοράς ηλεκτρονίων σε βιολογικά συστήματα. Και οι τρεις θα παρευρίσκονται στην τελετή έναρξης του συνεδρίου και θα μιλήσουν κατά την διάρκεια του.

Στοίχημα και στόχος των επιστημών του τομέα είναι τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα και για παραγωγή Υδρογόνου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν και εκλαϊκευμένες ομιλίες που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και σε ιδιώτες αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα, να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να συζητήσουν με τους ερευνητικούς φορείς.

Για τον σκοπό διοργανώνεται εσπερίδα με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Συνεργασία Έρευνας και Βιομηχανίας» το απόγευμα της Παρασκευής . Στο πλαίσιο εσπερίδας θα παρουσιαστούν σχετικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τα ιδρύματα, το Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, η περίπτωση του νησιού Samsoe (Δανία) που κατάφερε να γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ευρώπης καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις του κλάδου.

Η εκδήλωση αυτή είναι μέρος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί παγκοσμίως για το 2011, που έχει ανακηρυχθεί έτος Χημείας.

Η χρηματοδότηση του συνεδρίου βασίζεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BIOSOLENUTI του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης