Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη “μαύρη επέτειο” που οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες αθώες ψυχές, τα νέα ντοκουμέντα, όμως και οι εικόνες της καταστροφής από την επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου συνεχίζουν να συγκλονίζουν.

Ουρλιαχτά, φωνές αγωνίας και συντρίμμια ήταν ο θλιβερός απολογισμός των επιθέσεων που δέχτηκε η Αμερική πριν από μια δεκαετία. Την ονόμασαν “η μέρα που άλλαξε τον κόσμο”. 11 Σεπτεμβρίου 2001, περίπου στις 09:15 ώρα ΗΠΑ, ο Μοχάμεντ Άτα και η ομάδα του καταλαμβάνουν τα αεροσκάφη των American Airlines και τα οδηγούν στους Δίδυμους Πύργους, το “καμάρι” της Νέας Υόρκης και το πεντάγωνο.


 
 
Η πτήση 11 της American Airlines που πραγματοποιείται από ένα Boeing 767-223, συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του World Trade Center στις 8:46 π.μ. (τοπική ώρα). Λίγα λεπτά αργότερα η πτήση 175 της United Airlines, που πραγματοποιείται από ένα Boeing 767-222, συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02 π.μ. (τοπική ώρα). Η συντριβή μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα στον κόσμο και οι σκηνές έμοιαζαν να είναι βγαλμένες από ταινία.
 
Σχεδόν μίση ώρα αργότερα η πτήση 77 της American Airlines, με ένα Boeing 757-223, πέφτει στο Πεντάγωνο, στις 9:37 π.μ. (τοπική ώρα). Ενώ, η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03 π.μ. τοπική ώρα. Τα ουρλιαχτά των επιβατών της πτήσης 93, που σύμφωνα με όσα είχαν ακουστεί τότε κατευθυνόταν στο Λευκό Οίκο, άφησαν άφωνους τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Κλίβελαντ.


Τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα που έρχονται στη δημοσιότητα, λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 10 χρόνια από τη «μαύρη επέτειο» προκαλούν πάντα τα ίδια συναισθήματα: φόβο, τρόμο, πανικό. Αποκαλύπτουν όμως και κάτι ακόμα: το πως πάγωσαν όλοι μπροστά στα όσα αντίκρισαν. Οι συνομιλίες που ακολουθούν αποδεικνύουν ότι πρώτα ήρθε το σοκ. Όσοι είχαν εκείνη την ώρα βάρδια στους πύργους ελέγχου απλά σάστισαν. Δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι γινόταν μπροστά στα μάτια τους. Όταν το έκαναν, έζησαν μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής τους...Το “σημείο μηδέν” που βρίσκεται τώρα πια στη θέση των δίδυμων πύργων φέρνει στη μνήμη όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι άνθωποι που τόσο άδικα χάθηκαν...
 
Οι φωτογραφίες του James Nachtwey που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα του Time για τη “μαύρη επέτειο” κόβουν την ανάσα!