TON φορολογικό διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «εντάσεως κεφαλαίου» και «εντάσεως εργασίας», σχεδιάζει το Yπουργείο Οικονομικών με στόχο να μειώσει, ίσως έως και 50%, τη φορολογία σε νομικά πρόσωπα που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων έναντι των επιχειρήσεων που δεν επιβαρύνονται με σημαντικό μισθολογικό κόστος.

Το σχέδιο που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προβλέπει, όπως δημοσιεύει η express.gr,ιδιαίτερα χαμηλή φορολόγηση για τα κέρδη που θα έχουν το 2012 βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εμπορικά καταστήματα, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά ακόμα και προσωπικές επιχειρήσεις (συνεργεία αυτοκινήτων, ραφεία, ξυλουργεία, φούρνοι κ.λπ.).

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κατ\’Α επανάληψη τονίσει ότι εν όψει της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα επανεξεταστεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων που βρίσκεται στο 20% και διαφοροποιείται ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρίας.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έχει τη μορφή Α.Ε. ή ΕΠΕ φορολογείται σήμερα με έως 45% (20% στα κέρδη και παρακράτηση φόρου 25% στα διανεμόμενα κέρδη της), ενώ στις προσωπικές επιχειρήσεις (Ο.Ε. και Ε.Ε.) τα μισά κέρδη φορολογούνται με 20% και τα άλλα μισά, με βάση το συνολικό εισόδημα κάθε εταίρου, έως και με 45%.

Αυτό που όμως φαίνεται να εγκαταλείπεται είναι η αρχική ιδέα για γενικευμένη μείωση φόρων στις επιχειρήσεις στο 15%. Στη θέση της προωθείται σχέδιο για νέο καθεστώς επιλεκτικής φορολόγησης των επιχειρήσεων που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν.

Ως κριτήριο για τον διαχωρισμό και τη φορολόγησή τους θα τίθεται το ύψος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της κάθε επιχείρησης και άρα το ύψος του μη μισθολογικού κόστους σε αυτές. Την εξέταση αυτή θα κάνει ο ειδικός Φορέας Φόρων και Ασφαλιστικών Εισφορών που θα συστήσει το υπουργείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
Θα συλλέγει τα στοιχεία για να «επιβραβεύονται» με φοροελαφρύνσεις όσοι διατηρούν ή αυξάνουν το προσωπικό τους, εισφέροντας κεφάλαια και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με το νέο σύστημα Βενιζέλου, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, που διατηρούν ή αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης, θα είναι σημαντικά μικρότερες, με μικρότερους συντελεστές και πλέγμα απαλλαγών και κινήτρων.

Στο τραπέζι βάζει και πάλι το Yπουργείο Οικονομικών την αύξηση του αφορολογήτου των φυσικών προσώπων, που μειώθηκε κατά 50% (από τις 12.000 ευρώ τον χρόνο για τον άγαμο στις 8.000). Σε μία τέτοια περίπτωση όμως θα καταργηθούν και βασικές εκπτώσεις φόρου εισοδήματος που υπολόγιζαν τα νοικοκυριά. Κινδυνεύουν άμεσα οι φοροαπαλλαγές για ενοίκια, δαπάνες υγείας και ασφάλιστρα ζωής. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται και φοροαπαλλαγές για κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook