Η επέτειος του βομβαρδισμού του επαναστατικού στρατοπέδου Ακρωτηρίου, το 1897, από τα πολεμικά πλοία των τότε μεγάλων δυνάμεων τιμήθηκε σήμερα Κυριακή, με την καθιερωμένη εκδήλωση στον Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου όπου και υπάρχει ο ανδριάντας του Σπύρου Καγιαλέ, του Ακρωτηριανού, που όταν μια οβίδα γκρέμισε τον ιστό της Ελληνικής σημαίας κάνοντας ιστό το σώμα του και αψηφώντας τις οβίδες την κράτησε και πάλι ψηλά.

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε πως ο Καγιαλές με την πράξη του ενέπνευσε τον αγώνα των επαναστατημένων Κρητών.

\”Σήμερα χρειαζόμαστε αυτή την έμπνευση, αυτή την σιγουριά, αυτό το παράδειγμα, για να μπορέσουμε να βγούμε απο το αδιέξοδο στο οποίο είχαμε οδηγηθεί. Χρειάζεται ο πολίτης αυτή την ελπίδα και αυτή την σιγουριά και είμαστε όλοι ταγμένοι σε αυτή την προσπάθεια\” είπε ο υφυπ.Εργασίας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο πεσόντων και την κατάθεση στεφάνων στον χώρο του ανδριάντα του Καγιαλέ, η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Λύκειο Ακρωτηρίου όπου χαιρετισμούς απήθυναν ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο διευθυντής του εθνικού ιδρύματος ερευνών και μελετών Ελ.Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Επίσης παρέστησαν και οι Βουλευτές Χανίων Λίτσα Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, . εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων. Η εκδήλωση περιελέμβανε ριζίτικο και Κρητικούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χορδακίου η Σκλόκα, καθώς και έκθεση ζωγραφικής για την επανάσταση από τα Δημοτικά Σχολεία του Ακρωτηρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook