Το “υψηλό επίπεδο” των διαλόγων του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά περιορίστηκε στην αστική αβρότητα των συνομιλητών αφού όπως διέρρευσε από την λεωφόρο Συγγρού δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή συναντίληψη για τα νέα μέτρα.

Αντίθετα, η ΝΔ απορρίπτει να νέα μέτρα, επιτίθεται στον πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτηρίζει “αμετανόητο και αναξιόπιστο” και επιμένει ότι η κυβέρνηση είναι το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς όχι απλώς δεν σκέπτεται να προσφέρει συναίνεση ή ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης αλλά θα ζητήσει ξανά εκλογές.

Μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Του είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την λήψη νέων μέτρων, του περιέγραψε το γενικό πολιτικό πλαίσιο που επιβάλλει την απόφαση και πρόσθεσε ότι θα του τηλεφωνήσει και ο κ. Βενιζέλος για να του αναπτύξει περαιτέρω τα μέτρα.

Πράγματι λίγο μετά ο κ. Σαμαράς δέχθηκε τηλεφώνημα και από τον κ. Βενιζέλο ο οποίος του ανέπτυξε δια μακρών και με περισσότερες λεπτομέρειες τα όσα είπε και δημοσίως για την ανάγκη επιβολής της έκτακτης εισφοράς. Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Βενιζέλος είπαν στον κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νωρίτερα τον προυπολογισμό του 2012 προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι επ’ αυτού αν διευκολύνει την κυβέρνηση κατ αρχήν δεν έχει αντίρρηση και ότι μπορεί να το δει. Αυτό όμως είναι και το μόνο σημείο συμφωνίας αφού όπως διευκρινίζουν από τη ΝΔ πρόκειται “για μία διαδικαστική διευκόλυνση” και τίποτε περισσότερο αφού η ΝΔ παραμένει στις θέσεις που έχει εκφράσει και επιπλέον διαφωνεί κάθετα με την επιπλέον φορολόγηση των νοικοκυριών.

“Έχουν χάσει τον έλεγχο”

Η ΝΔ  όπως αναφέρει το protothema.gr, θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων σε ότι αφορά την διαχείριση του ελληνικού χρεόυς κυρίως με τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων και γι αυτό βρίσκεται σε πανικό. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέθεταν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι διεμήνυσαν ότι δεν είναι βέβαιη η έκτη δόση του δανείου και γι αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει νέα ταμειακού χαρακτήρα μέτρα προκειμένου να κατευνάσει τους εταίρους

Για να μην μείνει αμφιβολία για τις θέσεις της ΝΔ ο εκπρόσωπος της ΝΔ εξέδωσε δύο σκληρές ανακοινώσεις. Στην δήλωση που έκανε μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός ο κ. Μιχελάκης αναφέρει ότι από αυτή προέκυψαν μόνο θλιβερά συμπεράσματα: « Ο κ. Παπανδρέου προσποιείται αμνησία για όσα διέπραττε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αμετανόητος και αναξιόπιστος, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυριζόμενος πως πάντα κάποιος άλλος φταίει. Περιορίστηκε σε μια θλιβερή επανάληψη – πόσες φορές ακούσαμε τα ίδια ακριβώς πράγματα (!) – που συνοδεύτηκε από ένα ακόμη δυσβάσταχτο χαράτσι. Δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής της αποτυχημένης συνταγής, που βυθίζει τον τόπο στην ύφεση, την Αγορά στα λουκέτα και την κοινωνία στην ανεργία. Επιχειρεί να φοβίσει τους Έλληνες, αντί να ακολουθήσει πολιτική ελπίδας και προοπτικής.

Το συμπέρασμα, τελικά, είναι ένα: Η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στα προβλήματα των Ελλήνων».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση του αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας κ. Χρήστου Σταικούρα στην οποία υποστηρίζει ότι «Σήμερα η Κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι απέτυχε, μετά το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, αφού τα νέα μέτρα, εισπρακτικού χαρακτήρα, δεν περιλαμβάνονται σε αυτό”. Προσθέτει ότι ενώ η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της, στο 5,3% για το 2011 από 3% που εκτιμούσε στον Προϋπολογισμό και 3,5% στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, εμμένει στην ίδια λανθασμένη “συνταγή” που την έχει ενισχύσει και, μάλιστα, σε μεγαλύτερη δοσολογία. Και, ενώ αποδέχθηκε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για κατάργηση του “πόθεν έσχες” στην κατοικία, προσθέτει, μεταγενέστερα, νέες επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook