Σαφείς διευκρινήσεις για τους λόγους και τη σκοπιμότητα της αποδυνάμωσης της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αλλά και του τρόπου λειτουργίας της, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει μάλιστα και στα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά αυτοκτονικών, ώστε ζητά αναλυτική ενημέρωση για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο αναφέρει ότι «η πίεση που ασκείται από τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες και συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, αλλά και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας φαίνεται πως οδηγεί σε αδιέξοδο αρκετούς Έλληνες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών την τελευταία περίοδο».

Ενδεικτικά σημειώνει ότι «μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2011 έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι κλήσεις στην γραμμή “παρέμβαση για την αυτοκτονία”, ενώ ο συνολικός αριθμών των αυτόχειρων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40%». Και συνεχίζει ότι «παρά ταύτα, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τον περιορισμό και την αποτροπή τέτοιων περιστατικών».

Σχετικά με την Κλινική του ΠΑΓΝΗ αναφέρει ότι «στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου λειτουργεί Ψυχιατρικός Τομέας, όπου στεγάζεται η Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων. Σε αυτήν νοσηλεύονται κάθε είδους περιστατικά, ώστε στο πλαίσιο της κλινικής λειτουργούν διαμερίσματα ψυχιατρικών ασθενών, ιατρικό ψυχιατρικό, μονάδα οξέων ψυχιατρικής, ξενώνας βραχείας παραμονής ενηλίκων, το πρόγραμμα Ψυχαργώ και το πρόγραμμα Ψυχαργώ Νο. 2». Σημειώνει δε ότι «απόδειξη των σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται στη μονάδα είναι το γεγονός ότι τρεις ασθενείς της κλινικής έγιναν αυτόχειρες, ενώ ένας ακόμα πρώην ασθενής της Κλινικής διέπραξε προσφάτως φόνο και τραυμάτισε σοβαρά δύο συμπολίτες του, γεγονός που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία».

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει πως «η σημασία της Κλινικής αυξάνει λόγω και του δραματικού αριθμού αύξησης των αυτοκτονιών στη χώρα και ιδιαιτέρως στο Ηράκλειο», τονίζοντας ότι «παρά ταύτα και μολονότι η ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας της κλινικής κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, προσφάτως ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε απόφαση για τη μείωση του αριθμού των κλινών από 36 σε 24». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «αναφορές υπάρχουν για την «ανορθόδοξη» λειτουργία και διοίκηση της κλινικής με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες και τις συνήθεις βέλτιστες πρακτικές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας «ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή των διαρκώς αυξανόμενων περιστατικών αυτοκτονιών», καθώς και εάν έχει ενημερωθεί ο κ. Λοβέρδος ότι «τρεις ασθενείς της Ψυχιατρικής Κλινικής έχουν αυτοκτονήσει, ενώ ένας επιπλέον πρώην ασθενής διέπραξε πρόσφατα φόνο». Επιπλέον, ζητά από τον Υπουργό να ενημερώσει τους πολίτες εάν ο ίδιος έχει «λάβει γνώση του τρόπου διοίκησης και λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου» και εάν «συναινεί με τη εφαρμοζόμενη πρακτική». Τέλος, ο Βουλευτής ερωτά εάν «ισχύει ότι υπάρχει μείωση των κλινών από 36 σε 24», ζητώντας μάλιστα διευκρινήσεις για τη σκοπιμότητα και την αιτιολογία της συγκεκριμένης απόφασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook