Μέχρι και τα 5 χρόνια έχει φθάσει ο χρόνος καταβολής του εφάπαξ στο Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα όταν με την παραίτηση ανά χείρας βρίσκονται 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι ενόψει των αλλαγών στο μισθολόγιο και στις συντάξεις αλλά και ενόψει της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Δραματική όπως σημειώνεται στο in.gr, είναι η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (καταβάλλει το εφάπαξ) με «μαύρη τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ και οργανικό έλλειμμα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έτσι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Τα Νέα», δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στο εφάπαξ (πέραν του 10% που ήδη έχει επιβληθεί), αφού και οι αναλογιστικές μελέτες αποκαλύπτουν υψηλά ελλείμματα.

Εκτός από το νέο μισθολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νομοθετική ρύθμιση και στις συντάξεις για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, η οποία θα αφορά τόσο τους παλαιούς όσο και τους νέους ασφαλισμένους.

Το ποσοστό πρόκειται να υποχωρήσει στο 60% από το 80% που ισχύει σήμερα για τους παλιούς και 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993.

Σύμφωνα με κύκλους της ΑΔΕΔΥ που επικαλείται η εφημερίδα, με τις νέες ρυθμίσεις η μείωση των συντάξεων μπορεί να ξεκινά από τα 142 ευρώ (για όσους είναι σε χαμηλά κλιμάκια) και να φτάνει έως και τα 393 ευρώ τον μήνα (για όσους είναι στα υψηλότερα κλιμάκια και συμπληρώσουν 35ετία).

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Ωστόσο, οι αλλαγές θα επηρεάσουν και όσους διορίστηκαν μετά το 1993, καθώς και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Τα πρώτα θύματα των αλλαγών θα είναι οι εργαζόμενοι που θα βγουν στην εφεδρεία, καθώς η συνταξιοδότησή τους θα συνδυαστεί με τις μειωμένες (στο 60% του βασικού μισθού) αποδοχές της τελευταίας χρονιάς.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τώρα πληρώνουν (και) τα παρακάτω:

1) Παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 2% στο σύνολο των τακτικών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων από 1-1-2011. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος με σύνολο τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων ύψους 1.700 ευρώ τον μήνα θα δει τον μισθό του να μειώνεται από την ερχόμενη μισθοδοσία κατά 34 ευρώ.

Επιπρόσθετα, όμως, επειδή δεν έχουν παρακρατηθεί οι εισφορές από την 1η Ιανουαρίου, άρα οφείλονται συνολικά 238 ευρώ, θα του παρακρατούνται έως το τέλος του έτους επιπλέον 47,6 ευρώ κάθε μήνα, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες απολαβές έως το τέλος του 2011 να είναι αθροιστικά χαμηλότερες κατά 81,6 ευρώ.

2) Από 1-7-2011 μπήκε μαχαίρι σε σειρά επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι μειώθηκε κατά 50% το κίνητρο απόδοσης και το οποίο διαμορφώνεται μηνιαίως μετά τη μείωση αυτή για υπαλλήλους που υπηρετούν σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κατά κατηγορία:

α. ΥΕ (Υποχρεωτική Εκπαίδευση) 28,50 ευρώ,

β. ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) 32 ευρώ,

γ. ΤΕ ή ΠΕ χωρίς πτυχίο, 40 ευρώ,

δ. ΤΕ με πτυχίο ΤΕΙ ή ισότιμο, 45 ευρώ και

ε. ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) με πτυχίο πανεπιστημίου ή ισότιμο, 50 ευρώ.

3) Ειδική εισφορά η οποία ισχύει υπέρ του ΤΠΔΥ από 1-7-2011. Αφορά όλους τους ασφαλισμένους όλων των τομέων του Ταμείου αυτού και υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.

Προβλήματα σε ΜΤΠΥ και ΤΕΑΔΥ

«Επικρατεί πανικός στους δημοσίους υπαλλήλους, ενόψει του νέου μισθολογίου και της αλλαγών στις συντάξεις», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Τσακανίκας.

«Ο δημοσιοϋπαλληλικός χώρος είναι σε αναβρασμό και όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκονται σε θέση εξόδου συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να δοθεί η χαριστική βολή στα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία», σημειώνει ο κ. Τσακανίκας.

Τα οικονομικά προβλήματα επεκτείνονται και στα άλλα δύο ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) το έλλειμμα είναι 240 εκατ. ευρώ, ενώ οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.

Βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2010, όταν εκδοθεί, θα είναι μειωμένο κατά 10%.

Βάσει των υπολογισμών, οι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους θα κυμανθούν μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.