Δύο φοιτητές πληροφορικής στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να βάλουν δυο chatbox («άψυχοι» συνομιλητές που εμφανίζονται απλώς με ένα avatar, δηλαδή την ψηφιακή τους μορφή) να συνομιλήσουν μεταξύ τους.
Ο 27χρονος Τζέισον Γιοσίνσκι και ο 24χρονος Ιγκορ Λαμπούτοφ από το φημισμένο εργαστήριο πληροφορικής Cornell Creative Machines, του ομώνυμου αμερικανικού πανεπιστημίου, ηχογράφησαν, διαμέσου του ειδικού προγράμματος Cleverbot, την (κάποιες στιγμές χαοτική…) συζήτηση ανάμεσα στο εικονικό ζευγάρι των συνομιλητών, τον Βρετανό «Αλαν» και τη «Σρούθι» από την ΝΑ Ασία.

Η κουβέντα ανάμεσα στα δυο avatar προσπαθεί να ακολουθήσει κάποια λογική, όμως σε κάποιο σημείο της δίλεπτης κουβέντας τους το αποτέλεσμα βγάζει γέλιο, αφού οι ερωταπαντήσεις σχετικά με την ύπαρξη του Θεού δεν ακολουθούν κάποιον ειρμό και γίνονται τυχαίες αναφορές μέχρι και σε… μονόκερους.

«Τι είναι Θεός για σένα;», ρωτάει η Σρούθι τον Αλαν, για να πάρει την απάντηση «Όχι τα πάντα!», αναγκάζοντας τη νοτιοαφρικανή συνομιλήτρια του να ανταπαντήσει με έντονη φιλοσοφική διάθεση «ακόμη κι αυτό το «όχι τα πάντα» είναι έστω κάτι, όμως!». Πάντως η Σρούθι απάντησε ότι πιστεύει στον Θεό, αλλά αρνήθηκε πως είναι… χριστιανή.

Όπως αναφέρει άρθρο στο vima.gr, η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο αβαταρ ήταν αρκετά «συγκρουσιακή», θυμίζοντας λίγο τηλεοπτικό «ντιμπέιτ». «Ήταν σαν να παρακολουθούμε την συζήτηση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που είναι παντρεμένο χρόνια», τονίζουν γελώντας οι δυο νεαροί επιστήμονες, επισημαίνοντας πως το επόμενο πείραμα τους θα βάλει και τρίτο συμμετέχοντα στην ομήγυρη. Οπως εξηγούν, το «συγκρουσιακό» στοιχείο οφείλεται στον προγραμματισμό του προγράμματος Cleverbot.

To πρόγραμμα Cleverbot, που δημιουργήθηκε το 1997 από τον Ρόλο Κάρπεντερ, είναι μια έξυπνη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης για chat (συνομιλία μέσω διαδικτύου), η οποία επεξεργάζεται το κείμενο που εισάγεται σε αυτήν και δίνει την απάντηση μέσα από την δική της βάση πληροφοριών που έχει αποθηκεύσει στη μνήμη της από τις δισεκατομμύρια συζητήσεις που είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ημερησίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook