Έκκληση στους Κρητικούς να μπουν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, απευθύνει ο Μανώλης Γλέζος, ανήμερα της επετείου του ολοκαυτώματος στη Βιάννο και ενώ συνεχίζεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μια σημαντική δίκη για την έκβαση της υπόθεσης.

«Ενδοτικές κυβερνήσεις»

Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε στο Flashnews.gr και κατήγγειλε την ενδοτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των αποζημιώσεων την ίδια στιγμή που η Γερμανία, πρωτοστατεί, όπως λέει, στην επιβολή σκληρότατων μέτρων στο λαό μας.

«Η Γερμανία βρήκε το κατάλληλο έδαφος από την ενδοτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων και εμφανίζεται σήμερα ως τιμητής, τη στιγμή που δεν έχει ξεπληρώσει τα χρέη της από την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε στην Ελλάδα αλλά και από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο» δηλώνει ο Μ. Γλέζος και συμπληρώνει πως «ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, που κηδέψαμε πριν λίγες μέρες, ήταν ο τελευταίος που το 1995 ως υπουργός Εξωτερικών πρόλαβε να θέσει το θέμα με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας τότε όχι μόνο την επιστροφή του κατοχικού δανείου αλλά και των αρχαίων που έκλεψαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα».

«Μόνο η Ελλάδα δεν δικαιώθηκε»

Ο Μανώλης Γλέζος θυμίζει πως η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στη δικαίωση όταν με συντριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων αλλά το θέμα «μπλοκαρίστηκε» τότε από την κυβέρνηση Σημίτη, που δεν ήθελε να τα βάλει με τους Γερμανούς: «Όλες οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης πήραν επανορθώσεις από τη Γερμανία για τις καταστροφές που προκάλεσε. Μόνο η Ελλάδα ακολούθησε τόσο ενδοτική στάση και δεν έχει πάρει τίποτα. Αντιθέτως, σήμερα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και ο λαός μας περνά όλα όσα ξέρουμε».

Αναφερόμενος στη δίκη που διεξάγεται αυτές τις μέρες (σ.σ. ξεκίνησε τη Δευτέρα) ο κ. Γλέζος αναφέρει πως σήμερα η Ελλάδα έφτασε να περιμένει τη δικαίωσή της μέσω μιας δίκης που δεν προκάλεσε αυτή. Οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, προσέφυγαν στα ιταλικά δικαστήρια και δικαιώθηκαν και πλέον το ιταλικό δημόσιο στρέφεται κατά της Γερμανίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης. Αν εκεί η Γερμανία αναγκαστεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις τότε ανοίγει ο δρόμος και για όλες τις άλλες υποθέσεις.

«Θα έπρεπε ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Οικονομικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να βρίσκονται εκεί δείχνοντας με την παρουσία τους πως η Ελλάδα δεν προδίδει τα παιδιά της», λέει ο Μανώλης Γλέζος και απευθύνει έκκληση στους Κρητικούς να μπουν μπροστά στον αγώνα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων:

Πρόσκληση στους Κρητικούς

«Καλώ όλους του Κρητικούς, που όλοι έχουν από ένα θύμα στην οικογένειά τους, από τη Βιάννο και την Κάντανο, από το Κοντομαρί, από τη Σητεία, από το Ρέθυμνο από τον Αλικιανό και από αλλού, να προχωρήσουν σε λαϊκές συνελεύσεις και στείλουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Να ζητήσουν τη σθεναρή στάση της στη δίκη που διεξάγεται αυτές τις μέρες αλλά και σε όποια άλλη μάχη δοθεί, να την αναγκάσουν να ζητήσει επιτέλους αυτά που δικαιούται η Ελλάδα και να σταματήσει την ενδοτική της στάση. Ελπίζω στην πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι Κρητικοί. Όπως έδειξαν την παλικαριά τους στη μάχη της Κρήτης, έτσι και σήμερα πρέπει να σταθούν πρωτοπόροι».

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά στην Άνω Βιάννο τριήμερο συνέδριο με θέμα «Τα πολεμικά ολοκαυτώματα και ειδικά του… Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook