Οι Αρχές της Ουγγαρίας επέβαλαν πρόστιμο ύψους 135 δισεκατομμυρίων φιορινιών (περίπου 470 εκατομμύρια ευρώ) στο εργοστάσιο βωξίτη-αλουμινίου MAL, το οποίο είναι υπεύθυνο για το δυστύχημα με τη διαρροή χημικών, τον Οκτώβριο του 2010. Από το δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 150 και προκλήθηκε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στη χώρα.

Το πρόστιμο, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί σε δεκαπέντε ημέρες, θα καλύψει τη ζημιά που προκλήθηκε στο περιβάλλον, ανέφερε η κυβέρνηση.

\"http://3.bp.blogspot.com/_Mp8jUgavFao/TLAxIiDagtI/AAAAAAAACys/bBSl_8DnosA/s1600/TOXIKI_LASPI_358240875.jpg\"Για τον υπολογισμό του ποσού του προστίμου, οι Αρχές έλαβαν υπόψη την «άνευ προηγουμένου», όπως εξηγούν, ποσότητα κόκκινης λάσπης που διέρρευσε και ανέρχεται σε 1.880.000 τόνους.

Η MAL μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή μέσα σε δύο εβδομάδες.

Το δυστύχημα, που προκλήθηκε όταν κατέρρευσε τοίχος σε μία ανοιχτή δεξαμενή με υποπροϊόντα  από την επεξεργασία αλουμινίου, είχε προκαλέσει τον θάνατο δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150, κυρίως από χημικά εγκαύματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook