Σε 120 αντί 150 φορέων θα εφαρμοστεί τελικά το πρώτο κύμα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο. Όπως διαπιστώθηκε, 31 φορείς είχαν χρηματοδοτηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν από το κράτος και έτσι εξαιρούνται από τη σχετική λίστα.

Ωστόσο, σύμφωνα με «Τα Νέα» στη διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων μπαίνουν άλλοι 387 κρατικοί φορείς και οργανισμοί, ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει σταδιακά και σε αυτούς την εργασιακή εφεδρεία.

Το νέο πακέτο των φορέων που χρηματοδοτούνται από το κράτος περιλαμβάνει όλα τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, πολλά ιδρύματα, μεγάλους οργανισμούς όπως ο ΟΑΕΔ, η Εθνική Σχολή Δικαστών, ο ΕΛΓΑ, ο Δημόκριτος, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ο Οργανισμός Κτηματολογίου, Ομοσπονδίες Αθλητισμού, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Ωδείο Αθηνών, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών.

Οι ανατροπές στα εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα με το ενιαίο μισθολόγιο δημιουργούν κύμα φυγής από το Δημόσιο.

Τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν κατατεθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση με τις περισσότερες (περίπου 1.500) να έχουν υποβληθεί από τους εφοριακούς, οι οποίοι, ως υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στο μισθολογικό ρετιρέ του Δημοσίου και αναμένεται να πληγούν περισσότερο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Περίπου 100.000 υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα βρίσκονται με τη συνταξιοδότηση στο χέρι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος έδωσε διά επιστολής του διορία μιας εβδομάδας σε συνολικά 389 φορείς που χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο να του παρουσιάσουν στοιχεία για τον σκοπό λειτουργίας τους και το προσωπικό που απασχολούν.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Τετάρτη την Κυβερνητική Επιτροπή, διευκρίνισε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αποστείλουν έως τη Δευτέρα τα σχέδια κυβερνητικών αποφάσεων που θα αφορούν την εργασιακή εφεδρεία, το πλεονάζον προσωπικό και την αναδιάρθρωση των φορέων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα όσοι από τους φορείς αυτούς αξιολογηθεί ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό ή δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο να συγχωνευθούν, ακόμη και να καταργηθούν, ούτως ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες του δημόσιου τομέα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook