Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών (ml)  της κλίμακας Ρίχτερ, (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών) κατεγράφει σήμερα στις 11:42, στην θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 67 χιλιομέτρων Βόρεια του Αγ.Νικολάου και 71 χιλιομέτρων Βορειοανατολικά του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,5 βαθμοί (mb) της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, εντάσσεται στην φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα της Κρήτης, η οποία, όπως δημοσίευσε απο χθες το Flashnews.gr, βρίσκεται σε έξαρση.

Συνεχής σεισμική δραστηριότητα

Στο μεταξύ στις 13:05 κατεγράφει νέα ασθενής σεισμική δόνηση με το ίδιο ακριβώς επίκεντρο η οποία είχε μέγεθος 2,4 (ml) βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Επισης στις 13:54 οι σεισμογράφοι κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 2,7 (ml) βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Στις 14:36, πάντα απο το ίδιο σημείο, κατεγράφει σεισμική δόνηση μεγέθους 2,6 (ml) βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 15:49 σεισμός μεγέθους 3,0 (ml) Ρίχτερ (Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο) – 2,8 (ml) Ρίχτερ (Γεωδυναμικό Αθηνών)

Στις 22:23 σεισμός μεγέθους 2,6 (ml) Ρίχτερ

Στις 23:01 σεισμός μεγέθους 3,2 (ml) Ρίχτερ

Στις 2:53 της Παρασκευής σεισμός μεγέθους 2,7 (ml) Ρίχτερ

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο υπεύθυνος καθηγητης του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ.Φίλιππος Βαλιανάτος \” πρόκειται για μια φυσική σεισμική δραστηριότητα, για την περιοχή, την οποία όμως παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον\”.

\"\"

Οι κλίμακες των σεισμών και οι διαφορές στα μεγέθη

Υπάρχουν πολλές κλίμακες και διάφορα σεισμικά μεγέθη Μ. Έχουμε δε διαπιστώσει ότι κάθε κέντρο (σεισμολογικό ινστιτούτο) για τον ίδιο σεισμό ανακοινώνει διαφορετικό μέγεθος. Γιατί όμως ανακοινώνεται κάθε φορά διαφορετικό μέγεθος;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να μετρηθούν οι διαφορετικές όψεις ενός σεισμού. Το μέγεθος Μ είναι το πιο κοινό μέτρο ενός σεισμού. Επειδή είναι μέτρο του μεγέθους της πηγής του σεισμού, είναι ο ίδιος αριθμός οπουδήποτε και να είμαστε, όπως και να τον αισθανθούμε. Η κλίμακα Richter μετρά τη μεγαλύτερη διαταραχή-κίνηση στην καταγραφή, αλλά υπάρχουν κι άλλες κλίμακες μεγέθους που μετρούν διαφορετικά μέρη του σεισμού.

Οι πλέον συνηθισμένες στις ανακοινώσεις των σεισμών είναι οι εξής :

ML :  Είναι το τοπικό μέγεθος (Magnitude Local: τοπικό μέγεθος που παρουσιάστηκε από τον Charle Richter το 1935). Η κλίμακα Richter είναι ένας μαθηματικός τύπος. Το μέγεθος ενός σεισμού καθορίζεται από το λογάριθμο του πλάτους των εγκάρσιων κυμάτων που καταγράφονται από τους σεισμογράφους σε μια ορισμένη περίοδο (0,8 δευτερολέπτων). Το ML είναι αξιόπιστο, όταν υπολογίζεται από σεισμογράφους που δεν απέχουν περισσότερο από 600 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Ισχύει μόνο για ορισμένη συχνότητα σεισμικών κυμάτων και για ορισμένη απόσταση από το επίκεντρο. Έτσι, για διαφορετικές αποστάσεις από το επίκεντρο του σεισμού οι σεισμολόγοι βασίζονται σε διαφορετικά σεισμικά κύματα για τους υπολογισμούς τους.

MB : Είναι μια επέκταση της κλίμακας Richter και έτσι εκμεταλλευόμαστε καλύτερα το δίκτυο των σεισμογράφων. Είναι το μέγεθος που λαμβάνεται από τη μέτρηση των επιμήκων πρωτευόντων P κυμάτων (Compressional Body Wave Magnitude) για περίοδο ενός δευτερολέπτου. Είναι αξιόπιστο μέγεθος σεισμών με μεγαλύτερα εστιακά βάθη και για μεγάλες αποστάσεις από το επίκεντρο.

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook