Η έως σήμερα αντιπολίτευση στο δανικό κοινοβούλιο αναμένεται να είναι η νικήτρια των σημερινών βουλευτικών εκλογών, κάτι που θα σημάνει τη λήξη μιάς περίπου 10ετούς διακυβέρνησης (απ το 2001) της κεντροδεξιάς, προκύπτει από δύο εξιτ πολς, τα οποία μεταδόθηκαν από δύο πολύ μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, το TV2 και το DR.

Αν συμπέσει η πρόβλεψη των εξιτ πολς με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, τότε τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, με πρωθυπουργό τον Λαρς Ράσμουσεν και με συνιστώσες της τους Φιλελεύθερους και τους Συντηρητικούς, θα εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά έδρανα.

Σε αυτά τα έδρανα, εφόσον επαληθευτούν τα δύο έξιτ πολς, θα πρέπει να καθήσουν όσοι θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ, της ηγέτιδος των Σοσιαλδημοκρατών από το 2005. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Δανία θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της.

Σύμφωνα με το εξιτ πολ στο DR, οι Σοσιαλδημοκράτες και τα συμμαχικά κόμματα στη νέα βουλή καταλαμβάνουν σε σύνολο 179 εδρών τις 90 και ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός 85.

Υπάρχουν, όμως, ακόμη τέσσερις έδρες, των νησιών Φερόες και της Γροιλανδίας.

Πιθανολογείται σφόδρα από αναλυτές ότι οι τρείς από τους τέσσερις δικαιούχους τους θα τείνουν χείρα συνεργασίας στη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάλι με το εξιτ πολ στο TV2, οι Σοσιαλδημοκράτες και τα συμμαχικά κόμματα θα έχουν 93 έδρες στη νέα βουλή, εδώ όμως συμπεριλαμβάνονται τρεις έδρες των νησιών Φερόες και της Γροιλανδίας.

Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει συνολικά 86 έδρες. Συμμαχικά κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών είναι το Κόμμα του Σοσιαλιστικού Λαού, οι Σοσιαλφιλελεύθεροι και το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο.

Οι εκλογές συνταγματικά θα γίνονταν τον Νοέμβριο.Έγιναν, τελικά, πριν από τη συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Η θητεία που διεκδικούσε ο πρωθυπουργός Ράσμουσεν ήταν κατά σειράν η τέταρτη.